Hlavní obsah

Pražským primátorem byl za pískotu demonstrantů zvolen Bohuslav Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým pražským primátorem byl v úterý večer zvolen kandidát ODS Bohuslav Svoboda. Hlasovalo pro něj 33 z 63 zastupitelů. Ustavující zasedání pražského zastupitelstva provázela demonstrace několika stovek lidí.

Svoboda je proti vůli demonstrantů primátorem PrahyVideo: ČTK

 
Článek

Lékař a volební lídr ODS Svoboda zvítězil podle očekávání s podporou 33 zastupitelů z řad koalice občanských a sociálních demokratů. Proti bylo 27 zastupitelů.

Pro Svobodu hlasovali zastupitelé ODS a ČSSD kromě sociálnědemokratického lídra v Praze Jiřího Dienstbiera, který koalici nepodpořil a volby se neúčastnil.

Kandidát TOP 09 Zdeněk Tůma se zdržel hlasování, stejně jako Lubomír Lédl (KSČM), další dva komunisté hlasovali proti Svobodovi.

Proti koalici před radnicí i v jednacím sále demonstrovaly stovky Pražanů. Volbu Svobody provázel pískot. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Svoboda již jako nový primátor

Svoboda v kandidátském projevu vyzval ke své volbě i zastupitele, kteří nejsou koaliční, ale kteří souhlasí s jejím programem otevřenosti, boje proti korupci, odpovědné správy peněz a sociální ohleduplnosti. "Musíme Prahu přenést přes ekonomickou krizi," uvedl Svoboda, podle kterého se město nesmí dál zadlužovat, ale naopak minulé závazky splácet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS) tleská kandidátskému projevu Zdeňka Tůmy (TOP 09).

Svoboda v emotivním projevu slíbil nový vzorec politické kultury a fungování vlády a opozice. "Nemohu slíbit nic jiného než krev, slzy a pot," využil za pískotu odpůrců z řad veřejnosti Svoboda slavný výrok Winstona Churchilla.

Tůmův projev byl kratší. "Praha potřebuje změnu a je čas se o takovou změnu zasadit," řekl Tůma. Podle něho je nutné změnit arogantní vedení radnice, je třeba větší otevřenosti, průhlednosti a potírání korupce. "Ať volba dopadne jakkoli, budu se zasazovat o to, co jsme slíbili," dodal lídr TOP 09.

Z náměstků dostal nejvíce Karel Březina (ČSSD), a to 36 ze 62. Hlasovali pro něho vedle koaličních zastupitelů také komunisté. Březina se má stát podle koaliční smlouvy prvním primátorovým náměstkem. Antonín Wienert (ČCSD) dostal 34 hlasů, Josef Nosek s Ivanem Kabickým (oba ODS) 33 hlasů.

Tůma do rady města nechce

ODS bude mít v jedenáctičlenné radě města pět míst, stejně jako ČSSD. Jedno místo koalice nabídla vítězné TOP 09, ta to ale odmítla. Otázkou zůstává, kdo povede kontrolní výbor. Obě strany nabídly tento post přímo lídrovi pražské TOP 09 Zdeňku Tůmovi. Ten to odmítl, strana by na postu ráda viděla Tomáše Hudečka. Post tak zřejmě připadne KSČM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám