Hlavní obsah

Lékaři začali podávat výpovědi, exodus by mohl vypuknout v březnu

Právo, Václav Pergl

Lékaři, kteří nejsou spokojeni se svým platem a situací ve zdravotnictví, začali v pondělí podávat výpovědi. Jsou datovány k poslednímu dni letošního roku. S dvouměsíční výpovědní lhůtou by tak odešli k 1. březnu příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úmysl odejít už ohlásilo 4192 z 16 000 nemocničních lékařů, kteří se připojili k výzvě Lékařského odborového klubu (LOK) Děkujeme, odcházíme. Pokud všichni hrozbu splní, hrozí nemocniční péči v Česku kolaps. Ten by znamenal oddalování plánovaných operací i různých zákroků, a dlouhé fronty na jakékoliv ošetření.

„Kdyby opravdu odešlo z nemocnic 4000 lékařů, situace by byla vážná. Zhruba takové množství lékařů ale o prázdninách odchází na dovolenou a péče se přesto nehroutí,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Pokud lékaři z nemocnic odejdou, péče v nich by se musela podle ministra více koncentrovat. „Někde se dočasně nevyhnou zavírání některých oddělení, možná i nemocnic. Celkový stav však nebude tak kritický, aby byla péče narušena. Její dostupnost asi ano, kvalita však ne,“ tvrdí Heger.

Informace z některých míst jsou ale skutečně alarmující. „Odpoledne jsme v naší nemocnici měli shromáždění. Ze 130 lékařů chce podat výpověď 110,“ sdělil Právu internista Pavel Vávra z Nemocnice Nové Město na Moravě. Sám výpověď také podává.

„Budu volit práci buď v zahraničí, nebo se věnovat soukromým aktivitám,“ uvedl Vávra.

Lékaři požadují, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5násobku průměrné mzdy ve státě, tedy asi 35 000 korun měsíčně, a aby lékař s plnou kvalifikací bral trojnásobek průměrné mzdy (asi 75 000 korun). To vše za základní pracovní dobu. Dnes lékaři berou v průměru 45 až 50 tisíc korun měsíčně se všemi příplatky a službami.

Dohoda o solidaritě

Současně s výpovědí podepisují lékaři Dohodu o solidaritě. „Tím dají najevo, že jsou si vědomi kolektivní povahy akce, a že vytrvají v podpoře výzvy Děkujeme, odcházíme, i kdyby měli být za to postiženi,“ vysvětlil Právu předseda LOK Milan Engel. Stejně tak lékaři potvrzují, že výpověď neodvolají.

O celý proces masového podávání výpovědí se má postarat advokátní kancelář Martina Elgera z Prahy. „Všechny výpovědi budou ověřeny advokátní kanceláří, zda jsou úplné a správné po formální stránce. Pod dohledem notáře pak bude do obálky vložen průvodní dopis pro zaměstnavatele, plná moc LOK lékaře zastupovat a všechny výpovědi, které jsou danému zaměstnavateli adresovány,“ informoval Engel.

Podle něj v některých nemocnicích už výpověď lékaři podepisovali v předstihu. Tak je tomu například ve FN Hradec Králové, kde ji podalo 27 lékařů. „Do konce roku ji chce podat 156 z 585 zdejších lékařů,“ sdělil Engel.

Heger: většina snad výpovědi vezme zpět

Ve FN Hradec Králové byl přitom dlouhá léta úspěšným ředitelem právě nynější ministr zdravotnictví Heger. Ten doufá, že všichni lékaři, kteří deklarují odchod, nakonec neodejdou.

„Většina si to rozmyslí, protože to není jednoduché. Měli by si zachovat zdravý rozum, aby na to nedoplatili pacienti,“ apeluje na lékaře Heger, i když chápe jejich mzdové požadavky. Na takové přidání ovšem teď peníze nejsou, vždyť by si to ročně vyžádalo celkem tři miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám