Hlavní obsah

Klaus se potřetí prezidentem nestane, nepočítá s tím zákon o přímé volbě

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Václav Klaus se už potřetí prezidentem nestane, i když bude zavedena přímá volba. Vyplývá to z navrhované změny ústavy zveřejněné v elektronické knihovně připravované legislativy vlády. Ta dále počítá s tím, že by se prezident těšil imunitě jen během výkonu své funkce a že by se pravomoci hlavy státu nerozšiřovaly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Nepředpokládá se tedy, že zavedení nového způsobu volby povede ke zvolení kandidáta, který před zavedením přímé volby prezidenta již vyčerpal svá dvě funkční období,“ stojí v důvodové zprávě ústavní změny. Koalice ODS, TOP 09 a VV chtějí změnu prosadit příští rok, aby obyvatelé ČR mohli volit prezidenta již počátkem roku 2013. Ve Sněmovně k tomu potřebují i souhlas dvou opozičních poslanců a Senátu, kde má soc. dem. většinu.

Ve hře jsou celkem tři varianty volby - jednokolová, dvoukolová jako při volbách do Senátu a dvoukolová, kam do případného druhého kola mohou postoupit více jak dva kandidáti, za předpokladu, že se jim podaří získat alespoň 12,5 procenta hlasů.

Kandidát za 50 000 podpisů

Všechny možnosti počítají s tím, že by kromě 20 poslanců nebo 10 senátorů mohli prezidentského kandidáta navrhovat i občané za předpokladu, že se pod petici se jménem kandidáta podepíše 50 tisíc lidí. Přímá volba by podle předlohy měla platit od 1. října 2012.

Prezident by měl mít omezenou imunitu a hlavu státu nebude možná zadržet či stíhat za trestný čin, přestupek nebo jiný správní delikt nově pouze po dobu výkonu funkce.

Pravomoci prezidenta by podle návrhu také zůstaly stejné. Jedině v mezidobí, kdy by post hlavy státu nebyl obsazen, pravomoc vyhlašovat volby do Sněmovny by připadla předsedovi či předsedkyni Sněmovny. Novela počítá s tím, že volbu prezidenta by vyhlašoval šéf Senátu a do jeho rukou by hlava státu skládala slib.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám