Hlavní obsah

Senát se nemusí zákonem o solárech zabývat, odpovědnost by nechal vládě

• Aktualizováno
Novinky, jim

Novopečený předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v neděli v ČT upřesnil, jak by Senát v případě zdanění fotovoltaiky mohl postupovat. Šéf horní komory uvedl, že řada jeho kolegů má pochybnosti o kvalitě zákona s tím, že ČR by mohly hrozit arbitráže. Podle Štěcha by se Senát mohl zachovat podobně jako prezident Václav Klaus a zákonem se nezabývat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

„My jsme povinni chránit peníze daňových poplatníků na všech úrovních. Upřednostnil bych to, že bych pro to hlasoval, ale předtím bych vyvrátil možnost arbitráží,“ řekl v ČT Štěch.

Zákon schválila Sněmovna ve zrychleném režimu, aby zákon, který má výnosy z fotovoltaiky zdanit 26procentní srážkovou daní, a kompenzovat tak horentní podporu výroby elektřiny ze solární energie, začal platit ještě před připojením solárních elektráren do sítě.

Štěch dříve naznačil, že řada senátorů z řad ČSSD chce zákon vrátit Sněmovně k přepracování, jelikož existuje riziko, že stát by mohl platit pokuty na arbitrážích s nespokojenými vlastníky slunečních elektráren.

„Je tu ještě jedna možnost: nezabývat se tím,“ řekl Štěch.

V tom případě by byl zákon po uplynutí zákonné lhůty pro projednání zákona v Senátu postoupen k prezidentovi. Václav Klaus již avizoval, že se hodlá zachovat obdobně a zákon nepodepsat, ovšem nevracet jej k přepracování. „Zůstane to na odpovědnosti vlády,“ poznamenal k tomu šéf Senátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč solární energie zamotala politikům hlavu

Co se vlastně stalo, že taková principiálně pozitivní věc, jako je čistá elektřina ze slunce, způsobila v Česku obrovský poprask kvůli dražší elektřině pro...

Výběr článků

Načítám