Hlavní obsah

Většina lidí podporuje stávku a chce, aby vláda škrty zmírnila

Většina veřejnosti podporuje požadavky odborů, aby vláda zmírnila plánované finanční škrty. Do prosincové stávky se ale plánuje zapojit pouze necelá pětina veřejnosti. Vyplývá to z průzkumu, který v neděli zveřejnila společnost Sanep.

Článek

„Názor, že by vláda měla přistoupit na stanovisko odborů, které požadují zrušení a snižování platů ve státní a veřejné sféře a nesouhlasí se změnami v zákoníku práce, sdílí v souhrnu 46,6 % dotázaných. Naopak s názorem premiéra Petra Nečase (ODS), že vláda nehodlá ustupovat nátlaku odborů, souhlasí menšinových 43,8 % dotázaných,“ uvedla Sanep.

I přes souhlas ale svoji účast na prosincové stávce 8. nebo 15. prosince odmítlo 77 % respondentů. „Nicméně i v souhrnu 16,8 % dotázaných, kteří svoji účast na stávkách připouští, může znamenat stotisícovou stávkující masu, s níž ostatně odbory počítají,“ dodala Sanep.

Úsporná opatření v rozsahu, jak je plánuje vláda, nepovažuje za nezbytná 46,3 % lidí. O něco méně – 42,3 % – je naopak vnímá jako nezbytnou součást stabilizace veřejných financí.

O tom, že by vláda měla od komplexního balíčku úspor ustoupit, je přesvědčeno 49,5 % dotázaných. „Vládu a její úsporná opatření v tuto chvíli v souhrnu podporuje 37,8 % dotázaných. Na straně odborů však stojí většinových 40,8 % veřejnosti,“ uvedl Sanep.

Anketa

Měla by vláda plán úsporných opatření zmírnit?
Ano
30,1 %
Ne
69 %
Nevím
0,9 %
Celkem hlasovalo 33319 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám