Hlavní obsah

Terorizovaný Nový Bydžov chce odebírat dávky Romům přistiženým v hernách

Právo, Jiří Bednář
Nový Bydžov

Městský úřad v Novém Bydžově na Královéhradecku chystá zvláštní opatření proti vzrůstající kriminalitě, kterou tu páchají Romové. Tamní starosta chce zahájit razie v barech a hernách. Kdokoliv bude přistižen u automatu a přitom pobírá dávky hmotné nouze, bude mu dávka neprodleně odňata, informuje starosta.

Článek

Poslední kapkou byl případ z 11. listopadu, kdy poblíž bydžovského náměstí znásilnil recidivista dívku.

Dvaatřicetiletý muž byl policií dopaden hned následujícího dne a skončil ve vazbě. Radnice ale chce zabránit nejen opakování podobných násilných zločinů, ale i drobné kriminalitě, která zaznamenala ve městě znatelný nárůst. Starosta Pavel Louda (ODS) zveřejnil na městském webu text, v němž si nebere servítky.

„Poslední kapka nenávisti občanů k cikánům přetekla. V minulých dnech byla znásilněna dívka cikány při cestě od autobusu. Rodina trpí, hlavní aktér je ve vazbě a ti, kteří přihlíželi, na svobodě,“ uvádí se tam.

Občané podepisují petici, v níž žádají radnici o radikální řešení a rozhořčení lidí hýbe celým městem, napříč věkovými skupinami.

Občané žádají represe.

„Počet Romů tu narostl za posledních pět let na pět procent, roztahují se ve městě, otravují, kradou, znásilňují. Čas, kdy slušný občan pracuje, cikáni tráví rozvalení na lavičkách na náměstí a spokojeně klábosí. Město hloubkovým šetřením zjistilo, že třetina cikánů tu nemá trvalý pobyt, přesto čerpá veřejné služby. Bydlí v soukromých objektech. Každý z nich byl prověřen a bylo zjištěno, že majitelé vysoké příjmy z nelegálních nájmů nedaní a je to vlastně zbytečné, neboť na většinu dotčených nemovitostí je uvalená exekuce. Občané žádají represe,“ uvedl Louda.

Vypočítal, jaké aktivity sociální integrace město za nemalé peníze organizuje „Všechny tyto aktivity občané odsuzují, chtějí, aby cikáni zmizeli. Ale jak? Město má svázané ruce zejména státní legislativou, která neumožňuje radikální opatření tak, aby mu nehrozily žaloby za diskriminaci,“ připomíná starosta.

Omezíme také zneužívání veřejně prospěšných prací cikány a zahájíme razie po hernách a barech. Kdokoliv bude přistižen u automatu a přitom pobírá dávky hmotné nouze, bude mu dávka neprodleně odňata
starosta

Radnice se rozhodla posílit své represivní složky, protože podle starosty republiková policie situaci nezvládá. „Marketingové heslo Pomáhat a chránit je ve světle současných skutečností směšné,“ konstatoval Louda.

Razie u automatů

Bydžov proto navýší počet svých strážníků, přidělí jim auto a služebního psa s výcvikem. Louda převezme přímé řízení městské policie a radnice zahájí jednání se Svazem měst a obcí ve věci zákonného tlaku na zastavení toku peněz, plynoucích do romské integrace.

Následovat bude mj. stížnost k soudu a ombudsmanovi ve věci snížení rozpočtu Policie ČR. „Omezíme také zneužívání veřejně prospěšných prací cikány a zahájíme razie po hernách a barech. Kdokoliv bude přistižen u automatu a přitom pobírá dávky hmotné nouze, bude mu dávka neprodleně odňata, a to navzdory očekávaným soudním procesům kvůli této věci. Cukrování života cikánům už bylo dost,“ zdůraznil starosta.

Pomoci by mohli policisté z Nechanic

Policie s městem o situaci jedná, ale jak připomněla mluvčí krajského policejního ředitelství Ivana Ježková, PČR je limitována rozpočtem. „Policisté pracují kvalitně, například pachatel zmíněného znásilnění byl dopaden velmi rychle. Celková objasněnost násilné trestné činnosti na Bydžovsku je 88 procent. Ale nemůžeme slíbit, že tam zvedneme počet policistů. Jediná šance na jisté zlepšení je v plánovaném sloučení policie v Nechanicích a Bydžově pod jedno obvodní oddělení. Nechaničtí tím pádem budou moci sloužit i v Bydžově. Otázkou je, zda to bude stačit,“ řekla Právu Ježková.

Louda uvedl, že zástupci města se letos zúčastnili jednání na Radě vlády pro záležitosti romské komunity, kde žádali podporu a řešení. „Odjeli jak zpráskaní psi, celé jednání se změnilo ve vyšetřování a dotazování ne nepodobné soudnímu. A výsledek? Máme dbát na to, aby se cikánům neubližovalo, máme zajistit, aby jich bylo ve všech školách stejně, aby terénní sociální pracovník nebyl zaměstnancem města, protože je-li jím, málo dbá na práva cikánů. Takový je postoj státu, ale město to vzdát nemůže a nesmí,“ ujistil bydžovský starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám