Hlavní obsah

Rath přirovnal zdravotní pojišťovny k pijavicím, které v krizi dál tloustnou

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Až dvacet miliard korun by mohlo zdravotnictví získat na fungování nemocnic a platy lékařů snížením provozních výdajů zdravotních pojišťoven a změnou koeficientu přerozdělování. Prohlásil to v pátek po jednání stínové vlády ČSSD poslanec a středočeský hejtman David Rath. Podle něj to představuje jen dva z pěti kroků, které by měly vést k rychlé stabilizaci zdravotnictví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový ministr zdravotnictví David Rath

Článek

„Tlusté pijavice v době krize dál tloustnou. Nechápu, proč zdravotní pojišťovny nešetří na sobě,“ prohlásil Rath. Podle něj pojišťovny letos spotřebovaly na svůj provoz zhruba deset miliard a tuto částku lze snížit zhruba na polovinu.

„Mnozí úředníci zdravotních pojišťoven jsou za korunu drazí,“ dodal Rath s tím, že by získaných pět miliard mohlo uspokojit požadavky lékařů.

Podle něj by navíc ministerstvo zdravotnictví změnou koeficientu přerozdělování mohlo dosáhnout toho, že by až 14 miliard korun, které leží na kontech zaměstnaneckých pojišťoven, jejichž klienti se rekrutují převážně z mladší generace, mohly přesunout do VZP, která má většinu starých a nemocných klientů.

Odchod lékařů může zlikvidovat některé nemocnice, tvrdí Rath

Rath dále navrhuje sloučení VZP s vojenskou pojišťovnou a pojišťovnou ministerstva vnitra, zvýšení plateb za státní pojištěnce o pět procent v příštím roce a zavedení referenčního systému úhrad léků, kde by se za stejný terapeutický efekt měly platit stejné částky.

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD dále varoval, že už dnes je ohrožen provoz řady nemocnic. „Pokud výzva k odchodu bude částečně úspěšná, což představuje 500 až tisíc lékařů, pro řadu nemocnic to může znamenat konec jejich existence,“ dodal Rath.

Podle něj se už dnes krajské a městské nemocnice propadají do dluhů, jelikož vláda jim snížila úhrady již letos a příští rok bude snížení ještě prohloubeno.

Sobotka: ústavní stížnost kvůli stavebnímu spoření připravena

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek při tiskové konferenci prohlásil, že ústavní stížnost proti snížení podpory stavebního spoření, kterou podepsal prezident Václav Klaus, má soc. dem. již vypracovanou.

„Čekáme na to, až zákon vyjde ve sbírce zákonů, pak svoji stížnost pošleme k Ústavnímu soudu,“ prohlásil Sobotka.

Podle něj ČSSD napadne tři věci: že koalice zkrácení státního příspěvku u stavebního spoření projednala ve stavu legislativní nouze, že návrh krátí příspěvek u stávajících platných smluv a zpětné zdanění podpory pro letošní rok. „Jde o nepřiměřený zásah, na který vláda v rámci Ústavy podle našeho názoru nemá právo,“ dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám