Hlavní obsah

TOP 09 zrušila českobudějovickou organizaci, vyloučila dva členy

– České Budějovice

Jihočeská TOP 09 ve čtvrtek na základě analýzy průběhu a výsledku voleb vyloučila dva členy a zrušila místní organizaci TOP 09 v Českých Budějovicích. Člen volyňské organizace byl vyloučen za účast v městské koalici s KSČM, šéfka českobudějovické organizace za bezdůvodné vyškrtnutí jednoho kandidáta ze seznamu pro komunální volby.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, za ním jeho zástupce Miroslav Kalousek

Článek

"Výbor vyloučil Martina Červeného, člena volyňské organizace TOP 09 a předsedkyni českobudějovické organizace TOP 09 Barboru Liškovou. Zrušil s okamžitou platností místní organizaci v Českých Budějovicích," uvedl místopředseda krajského výboru a poslanec Zdeněk Bezecný.

Jednatřicetiletá projektová manažerka a od března předsedkyně místní organizace v Českých Budějovicích Barbora Lišková bez konzultací a uvědomění výboru bezdůvodně vyškrtla Jiřího Kořínka z kandidátní listiny do českobudějovického zastupitelstva.

Kořínek ještě půl hodiny před ukončením registrace figuroval na pátém místě kandidátky. TOP potom ve volbách získala šest mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Hned po volbách uzavřela malou koalici s vítězným hnutím Občané pro Budějovice a následně s ČSSD. Právě Kořínek byl spolu s lídrem Tomášem Bouzkem architektem koalice TOP s OPB, čímž zabránili vzniku koalice ODS, TOP 09 s ČSSD. Spekulovalo se, že za odvoláním Kořínka stáli vlivní členové jihočeské ODS.

Liškovou rozhodnutí krajského výboru TOP 09 zaskočilo. „Bohužel pravda se asi nenosí. Proti  vyloučení se určitě odvolám ke smírčímu výboru, neboť jsem nebyla řádně vyrozuměna,“ řekla Právu ve čtvrtek večer po svém vyloučení Lišková. Dodala, že bod,  v němž  by se jednalo o jejím vyloučení, nebyl vůbec na programu rokování.

„Jsem z jednání některých svých kolegů zklamána a zaskočena,“ zdůraznila už bývalá předsedkyně zrušené místní organizace, která je českobudějovickou zastupitelkou.

Českobudějovická organizace má podle Bezecného na 120 členů. Pravomoci místního výboru převzal regionální sněm. Zrušení organizace navrhl šéf budějovického regionu Slavoj Dolejš.

Člen ve Volyni vstoupil do koalice s komunisty

Martin Červený byl vyloučen za to, že vstoupil do radniční koalice ve Volyni s KSČM. Jednal jménem TOP 09 bez konzultace s místním i regionálním výborem strany. Na opakovanou výzvu regionálního výboru Strakonice odmítl z koalice vystoupit, což bylo jasné porušení stanov a usnesení strany, že ten, kdo bude v koalici s KSČM bude vyloučen, řekl krajský manažer Jiří Žižka.

Ve Volyni na Strakonicku získala TOP 09 tři mandáty, stejně jako ČSSD. Martin Červený stál v čele její kandidátky. Koalici na radnici uzavřeli zástupci ČSSD, KSČM, TOP 09 a Sdružení nestraníků. Červený se stal místostarostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám