Hlavní obsah

VV chtějí v rámci důchodové reformy zvýhodnit pracující s dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné ve čtvrtek představily hlavní body, které budou při diskuzích o důchodové reformě prosazovat. Mimo jiné navrhují také zavést tzv. generační fond, díky němuž by měli mít výhodnější penzi lidé, kteří po celý život pracují. Podle VV by se mělo vyplatit pracovat i mít děti. Fond by měl také zabránit zneužívání podpory lidmi, kteří nepracovali a měli spoustu dětí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta a ministr vnitra Radek John (oba VV)

Článek

Do generačního fondu by přispívali všichni občané, z něj by však kromě důchodů vyplácených v době výpadků příjmů z důvodu nepříznivého demografického vývoje dostávali peníze navíc jen lidé, kteří pracují a mají děti. Část by dostali ve formě porodného už při narození potomka, další peníze pak v pravidelných měsíčních přídavcích. Ti, kteří děti nemají, by tak v důsledku přispívali na důchody v ČR více než lidé s dětmi.

Současně by ale systém bránil dávat vyšší penze těm, kteří sice měli hodně dětí, v životě ale nepracovali a do fondu nic neodváděli.

„Při poklesu porodnosti je potřeba vytvářet rezervy pro posílení průběžného systému. Budeme vytvářet rezervu pro vyplácení důchodů pro generaci, která měla nižší porodnost. Z této rezervy mohou čerpat pouze rodiče, a pouze do výše, kterou do rezervního fondu vložili. Zamezíme tím zneužívání podpory lidmi, kteří nepracují a mají hodně dětí,“ prohlásil člen vlády za VV Vít Bárta.

Lidé by měli vědět, jaký budou mít důchod

VV by v rámci koaličního vyjednávání kývly na snížení povinných odvodů z nynějších 28 procent superhrubé mzdy na 23 procent, tak jak to v rámci příprav na penzijní reformu navrhla komise vedená Vladimírem Bezděkem, ale jen tehdy, pokud by se po všech změnách netenčil celkový objem prostředků v důchodovém systému.

„My se tomu nebráníme, pokud dojde k zachování celkového objemu peněz,“ řekl Bárta. Véčkaři podle něj zcela respektují vedoucí roli ministerstva práce a sociálních věcí v přípravě důchodové reformy, například zvyšování DPH u potravin je ale podle Bárty „velmi senzitivní téma“. Podle návrhu Bezděkovy komise, který podporuje i ministerstvo financí, by propad příjmů v systému měla krýt jednotná sazba DPH ve výši 19 procent. To by se ovšem nejspíš vedlo ke zdražení většiny potravin a služeb.

Podle plánu VV by mělo tempo zvyšování průměrného věku dožití odpovídat i rychlosti zvyšování věku odchodu do důchodu. Nemělo by se tak ale dít kvůli úsporám.

Jednou z priorit je rovněž zavedení informačního systému, díky němuž by si občan mohl rychle a snadno zjistit, na jaký důchod má nárok a rok jeho vzniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám