Hlavní obsah

Svěrák, Halík a Menzel žádají v petici odmítnutí velké koalice v Praze

Novinky, jim
Praha

Lidé se bouří proti velké koalici, která ovládla pražský magistrát a sepisují proti ní petici. Pod protest se podepsaly více než čtyři tisíce lidí, mezi nimi i celá řada známých osobností, jako například duchovní Tomáš Halík, herec a scénárista Zdeněk Svěrák, režisér Jiří Menzel nebo také sochař David Černý. Petenti vyzývají zastupitele, aby na ustavující schůzi Sněmovny nedali koalici ODS a ČSSD hlas.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zdeněk Svěrák

Článek

Iniciátory petice jsou sdružení Vyměňte politiky a Změň politiku, na jejichž stránkách je petice vyvěšena. V textu se autoři odvolávají na výsledek voleb, který podle nich jasně vyjádřil vůli voličů po změně, kterou ale nové uspořádání zhatilo.

„Vytvoření velké koalice mezi ODS a ČSSD, které naznačuje pokračování dosavadních způsobů vládnutí, je v přímém rozporu s touto jednoznačně vyjádřenou vůlí voličů,“ uvádějí autoři petice.

Foto: ČTK

Podle Tomáše Halíka je důležité uvědomit si, že katolickým sňatkem nepřijímáte jen svého partnera, potvrzujete i svazek s církví

Připomínají také, že dosavadní vláda ODS s nevýraznou opozicí představovanou soc. dem. byla ověnčena skandály a Pražané se obávají, že korupční kauzy nebudou důsledně vyšetřeny.

Autoři dále zpochybňují to, jestli rychlé uzavření dohody o koalici mezi stranami ležícími ideově na opačných stranách politického spektra proběhlo s cílem dosáhnout společných programových cílů. Podle autorů mohla být motivem „spíše snaha o udržení vlastního napojení na zdroje finančních příjmů“.

"V zájmu politické a právní kultury..."

Zkritizováno bylo i rozdělení hlavního města do sedmi obvodů, k němuž údajně došlo účelově, aby se tak znevýhodnily malé strany. Že se malé strany VV nebo Strana zelených a SNK, které přesáhly pětiprocentní hranici hlasů, a přesto na ně nezbyl mandát, zlobí oprávněně, nedávno uznal i dosluhující primátor Pavel Bém (ODS), pod jehož taktovkou k rozdělení došlo. [celá zpráva]

„V zájmu politické a právní kultury v naší zemi vás žádáme, abyste nepodpořili vznik této koalice na ustavujícím jednání zastupitelstva a vyjádřili tak respekt k vůli voličů a k principům demokracie a slušnosti,“ vyzývá v závěru petice.

Další protest, potom soud

Kromě uvedených osobností jsou pod ní podepsány i další významné osoby z českého kulturního, vědeckého či veřejného života, mezi jinými i profesor české literatury Petr A. Bílek, herec a syn slavného režiséra Miloše Formana Petr, divadelník Arnošt Goldflam, překladatel Williama Shakespeara Martin Hilský, hudebník Radim Hladík, politolog Jiří Pehe, dramatik a režisér David Smoljak - syn nedávno zesnulého režiséra Divadla Járy Cimrmana Ladislava Smoljaka, dokumentaristka Olga Sommerová nebo scénárista a režisér Petr Zelenka.

Foto: Archiv , Právo

David Černý

ODS sepsala dohodu o koalici s ČSSD v noci na úterý 16. listopadu, tedy den před připomínkou sametové revoluce. Už následujícího dne se na pražském Václavském náměstí sešlo na dva tisíce lidí, aby vyjádřili nesouhlas s uzavřením velké koalice. Další demonstrace je naplánována na den ustavující schůze zastupitelstva.

Vítězem voleb byla TOP 09, nakonec však skončila mimo hru. Podle ní byla velká koalice dohodnuta ještě před volbami. Společné vládnutí ODS a ČSSD by ještě mohla zhatit ústavní stížnost zelených, podle nichž byla Praha rozdělena do sedmi obvodů účelově, navíc pak rozdělení nerespektovalo rovnováhu poměrů obyvatel na kandidáta, takže ne každý hlas do zastupitelstva hlavního města měl stejnou váhu. Soudní procedury se ale mohou značně protáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám