Hlavní obsah

Dorazila zima, na západě Čech komplikuje dopravu čerstvý sníh

Právo, Novinky, ČTK, jas, pra
Aktualizováno

Sníh a vítr komplikují od středečního rána dopravu v Karlovarském kraji i dalších oblastech ČR. V regionu na západě republiky začalo v noci sněžit a do rána napadlo několik centimetrů sněhu. Informoval o tom dispečink krajských silničářů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ulice v Jablonci nad Nisou

Článek

Na některých úsecích se ráno tvořila i ledovka, nepříjemnosti způsobuje i nárazový vítr.

Teploty v kraji se pohybují v průměru mezi minus třemi stupni po jeden stupeň nad nulou, což k tvorbě ledovky přispívalo. Všechny úseky silnic jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sníh zasypal Deštné v Orlických horách.

Na cestách první třídy sníh většinou po chemickém ošetření roztál, na některých komunikacích druhé a třetí třídy ale zůstává ležet. Platí to zejména pro silnice ve vyšších horských polohách a pro méně frekventované cesty.

Na horách  se tvoří sněhové jazyky

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic leží sníh rozbředlý po chemickém posypu i na silnicích na Jablonecku, v oblasti Krušných hor či na příhraničních úsecích dálnic D5 a D8. Se sněhem řidiči se setkají na silnicích nižších tříd v oblasti Krkonoš, na Jičínsku, Chebsku, Chomutovsku či Tachovsku.

V Krušných horách se na silnicích nižších tříd tvoří sněhové jazyky. Kvůli sněžení je v horských oblastech také snížená viditelnost.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Silnice v Orlických horách pokryla pěticentimetrová vrstva.

Příval místy deseti centimetrů sněhu kupodivu nijak nekomplikoval dopravu v horských oblastech Trutnovska a Rychnovska. Chumelilo zatím pouze v horských oblastech Královéhradeckého kraje. Policisté z Krkonoš a Orlických hor neměli v souvislosti se sněhem vzdor zachumeleným a namrzajícím vozovkám do středečního odpoledne hlášenu žádnou dopravní nehodu. Někteří za zimu nepřipravení šoféři však museli v kopcích zapadlá auta odstavit při krajnici.

Foto: Barbora Silná, Právo

Liberecko a Jablonecko zasáhlo ráno silné sněžení

Silničáře bylo na horských komunikacích alespoň na Rychnovsku vidět sporadicky. „Zasněžené úseky horských silnic jsme začali ošetřovat už okolo třetí hodiny ráno. Do středečního odpoledne nebyla žádná ze silnic neprůjezdná a nikdy nevznikly žádné dopravní problémy. Údržba bude vzhledem k očekávanému dalšímu chumelení nyní probíhat ve standardním zimním režimu. Vypadá to, že po předchozích občasných poprašcích sněhu přišla opravdová zima,“ informovali naopak ze střediska Správy a údržby silnic v Trutnově.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Jablonci na Nisou napadlo od rána několik centimetrů sněhu

Sněžit má i nadále

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu bylo například na krušnohorské stanici Fichtelberg nedaleko Klínovce v noci již 12 centimetrů sněhu. Na šumavské stanici Grosser Arber dokonce 14 centimetrů.

Ve středu by se sněhové srážky měly vyskytovat v polohách nad 400 metrů nad mořem. Níže by se mělo jednat o sníh s deštěm nebo déšť. Na Moravě a ve Slezsku by se sněžení mělo objevit pouze ojediněle. ČHMÚ zároveň upozorňuje, že v horských oblastech se mohou nadále tvořit sněhové jazyky. Sněhové přeháňky by se měly vyskytovat až do konce týdne.

Díky sněhové nadílce by se mohly brzy rozjet některé lyžařské vleky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám