Hlavní obsah

Policie znovu vyslechla Cabanisse a studuje smlouvy kvůli Bartákově aféře

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na sklonku minulého týdne v souvislosti se zakázkou na nákup terénních vozů Tatra pro českou armádu znovu vyslechli bývalého amerického velvyslance a dnešního člena vedení Tatry Williama Cabanisse.

Článek

Právě Cabaniss totiž už dříve vypověděl, že si mu někdejší náměstek ministra obrany Martin Barták řekl o peníze za urovnání obchodního sporu mezi tatrovkou a společností Praga, který miliardovou zakázku ohrožoval.

Ostravský státní zástupce Dušan Táborský, který má kauzu na starosti, k tomu Právu řekl, že Cabaniss minulý pátek svou předchozí výpověď rozšířil o další podrobnosti. Obsah výslechu ale Táborský komentovat nechtěl.

Policie se podle něj celé kauze věnuje intenzívně. „V současné době se studuje množství písemných materiálů, které jsme si vyžádali na ministerstvu obrany a také u dotčených obchodních společností,“ uvedl Táborský s tím, že výslech samotného Bartáka přijde na řadu až po zanalyzování všech získaných dokumentů.

Kromě Cabanisse už policie vyslechla také šéfa Tatry Ronalda A. Adamse a prezidenta americké pobočky společnosti Duncana Sellarse, kteří Cabanissovo tvrzení podpořili.

Sám Barták, kterého si do svého náměstkovského týmu letos v létě vybral ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), je až do ukončení šetření na neplaceném volnu. Nařčení z korupce přitom důrazně odmítá jako lživé a chce se bránit právní cestou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám