Hlavní obsah

Studenti z Kamenického Šenova protestovali proti rušení své školy

Právo, Barbora Silná
Liberec

Píšťalky, trumpety a transparenty provázely spolu s provoláními „Dost bylo Cikla!“ či „Janák umí, Cikl čumí!“ úterní demonstraci před budovou libereckého krajského úřadu. Studentům, učitelům, rodičům i příznivcům Střední umělecko-průmyslové školy sklářské Kamenickém Šenova se nelíbí odvolání dlouholetého ředitele Františka Janáka a záměr sloučit ji s nedalekou podobně zaměřenou průmyslovou školou v Novém Boru.

Foto: Barbora Silná, Právo

Demonstrující studenti

Článek

Zástupci školy i rodičů chtěli také předat petici hejtmanovi Libereckého kraje Stanislavu Eichlerovi (ČSSD), který za sebe ale poslal pouze asistentku. Svou petici proto nakonec nechali v podatelně.

Rada Libereckého kraje odvolala minulý týden ředitele Františka Janáka, kterému vytkla na základě kontroly. „Rada o odvolání rozhodla na základě padesáti nedostatků v řízení školy, které byly zjištěny při zářijové kontrole hospodaření školy. Dvacet z nedostatků bylo závažného charakteru,“ zmínil náměstek hejtmana pro školství a sport Radek Cikl (ČSSD).

Budu se bránit u soudu, tvrdí odvolaný ředitel 

To ovšem Janák odmítl a zpochybnil průběh kontroly i její závěry. „Proti odvolání se budu bránit soudní cestou. Byl jsem poškozen velmi ošklivě v médiích, tvrdí se o mně, že jsme přijali děti z diagnostického ústavu anebo bez přijímacího řízení a další věci, které se nezakládají na pravdě,“ řekl Právu Janák.

Foto: Barbora Silná, Právo

Demonstrující studenti

Za svým odvoláním vidí především snahu o sloučení škol, proti kterému dlouhodobě bojuje. Na jeho stranu se postavili pedagogové i rodiče. „Pokud pan Cikl došel k závěru, že se staly tak závažné skutečnosti, proč je ještě nešetří policie?“ reagoval vedoucí malířského oddělení a předseda výtvarné rady Petr Menš.

Také vedoucí designérského oddělení Vladislav Průcha vidí v odvolání ředitele a záměru sloučení škol definitivní konec nejstarší sklářské školy v Česku. „Naše škola se snažila nevytvářet obory, které by byly sice atraktivní, ale neměly by návaznost na náš tradiční sklářský průmysl,“ konstatoval Průcha.

Jeho kolega Menš k tomu dodal, že kdyby děti chtěly chodit do školy v Novém Boru, dávno by tam chodily. „Jenomže oni se tam nehlásí. Jestli sloučí Kamenický Šenov s Novým Borem, další školou k likvidaci, aby udrželi Bor bude umělecko-průmyslová škola v Železném Brodu,“ dodal Menš. K argumentu, že ani v Kamenické Šenově se nedaří naplnit první ročníky, Janák uvedl, že to způsobuje především dlouhodobá nejistota a záměr školu sloučit s Novým Borem.

Proti odvolání ředitele Janáka se ostře postavil i zastupitelský klub ODS. „Odvolání Františka Janáka je podle našeho názoru účelové a má sloužit pouze k tomu, aby nejstarší sklářská škola s dlouholetou tradicí a historií, mohla být krajskými úředníky v tichosti zrušena,“ řekl Právu šéf klubu Radim Zika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám