Hlavní obsah

Klaus podepsal tři úsporné zákony, stvrdil si i zdanění platu

Praha
Aktualizováno

Tři ze čtyř vládních úsporných zákonů stvrdil v úterý svým podpisem prezident Václav Klaus. Podle mluvčího Radima Ochvata podepsal balíček opatření v sociální oblasti, změny daně z příjmu a snížení příspěvku politickým stranám a hnutím. Jeho podpis tak zatím chybí pod novelou omezující státní podporu stavebního spoření. Celkem chtěla vláda pomocí čtveřice zákonů ušetřit příští rok 35 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Změna zákona o dani na podporu stavebního spoření se nelíbila sněmovní opozici, sociální demokraté avizovali, že zákon napadnou u Ústavního soudu. Podle ČSSD je to v rozporu s pravidlem retroaktivity. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však tvrdí, že ve smlouvách se na zvýšení daně pamatuje. Opozice se chce u Ústavního soudu ohradit proti vyhlášení stavu legislativní nouze, díky němuž byla opatření rychle schválena.

Zásadní změnou v sociální oblasti se týká například porodného. Nárok na porodné budou mít ženy pouze za první narozené dítě, pokud příjem jejich rodiny nepřesáhne 2,4násobek životního minima.

Změna v rodičovské i nemocenské

Další změny nastanou v pobírání rodičovského příspěvku. Jeho celková výše bude limitována 216 000 korunami. Tato suma se pak rozdělí počtem měsíců, po které bude chtít rodič zůstat doma. Limity rodičovské zůstanou stejné jako v současnosti, nejkratší bude dva roky, nejdelší čtyři roky. Kromě toho by měl být snížen také příspěvek na péči v prvním stupni ze 2000 na 800 korun.

Balíček počítá také s novými pravidly pro poskytování nemocenské. Ta by se měla vyplácet až od 22. dne nemoci. Do té doby budou zaměstnavatelé platit svým zaměstnancům náhradu mzdy. V současnosti ji vyplácejí pouze do 14. dne nemoci. Novela také upravuje výši nemocenské. V minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent, a poté 72 procent.

Součástí balíčku v sociální oblasti jsou i změny v odměňování státních zaměstnanců, kvůli kterým vyhlásili odboráři na 8. prosince stávku.

Prezident si schválil nižší plat

Klaus svým podpisem také stvrdil snížení státních příspěvků za mandáty v parlamentu a krajských zastupitelstvech o pět procent. Tímto opatřením chtěla vláda snížit výdaje státu o více než 21 miliónů korun. Opozice proti tomu brojila s tím, že se jedná o zanedbatelnou částku v rozpočtu a politikové se kvůli tomu budou více vázat na sponzory. Podle vlády to je však gesto solidarity s ostatními organizacemi, jejichž příspěvky stát snižuje.

Klaus rovněž posvětil zdanění svého platu i náhrad včetně náhrad poslanců. V rámci balíčku schválil i tzv. povodňovou daň ve výši sta korun. V platnost vstoupí také vládní novela obsahující například konec daňového osvobození solárních zdrojů energie.

Cílem těchto změn jsou úspory ve státním rozpočtu, aby jeho schodek nepřesáhl 135 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám