Hlavní obsah

Thoma opět stanul v čele Českých Budějovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Někdejší rebelant ODS Juraj Thoma opět získal primátorský řetěz Českých Budějovic. Post primátora si vydobyl v čele hnutí Občané pro Budějovice (OPB) a ujme se jej po pěti měsících, kdy byl z funkce ještě coby občanský demokrat odvolán. OPB ve volbách zvítězilo a obsadilo 15 ze 45 mandátů, dosud vládnoucí lidovci a ODS se po volebním debaklu na moci podílet nebudou.

Článek

Zastupitelé Českých Budějovic si Thomu zvolili primátorem na úterním ustavujícím zasedání města. Pro Thomu hlasovalo 29 ze 44 přítomných zastupitelů, přičemž koalice OPB, TOP 09 a ČSSD v něm má 31 mandátů. V jedenáctičlenné radě získala ČSSD pět mandátů, OPB čtyři a TOP 09 dva. Uvolněných bude šest radních.

Thoma musel v červnu post primátora opustit pod záminkou, že neodůvodněně odvolal tajemníka úřadu. Podle neoficiálních informací však v pozadí stál boj dvou skupin jihočeské ODS, jejímž členem byl 17 let, z toho 12 let hájil její barvy v českobudějovickém zastupitelstvu.

Do zastupitelstva se dostali zástupci pěti z 16 kandidujících uskupení. Vítězné hnutí OPB získalo 15 mandátů, ČSSD deset, ODS osm a TOP 09 a komunisté po šesti. V opozici tentokrát zůstala ODS spolu s KSČM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám