Hlavní obsah

Ústavní soud se nebude zabývat stížností ČSSD na parkovací zóny v Praze

– Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poslanců ČSSD proti nařízení pražského magistrátu o vzniku placených zón v některých částech hlavního města. Po více než dvouletém zkoumání soudci dospěli k závěru, že nařízení je jako opatření obecné povahy primárně předmětem správního, nikoliv ústavního práva. Podstatou výhrad poslanců se tak ÚS blíže nezabýval.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V Praze mohou za modrou čárou parkovat pouze rezidenti.

Článek

O odmítnutí stížnosti rozhodlo před několika dny plénum soudu, tedy sbor všech soudců, a to bez veřejného jednání. Obsáhlé usnesení lze dohledat v archivu pod značkou Pl. ÚS 14/08. V usnesení soudci také naznačili, že spíše než nařízení, které stanovuje rozsah a podobu zón, měli poslanci prostřednictvím stížnosti napadnout související ceník. Právě ceník totiž stanovuje povinnosti a pravidla pro parkování.

Stížnost podala v březnu 2008 čtyřicítka tehdejších poslanců sociální demokracie. Vadilo jim nařízení magistrátu, které zavedlo zóny v Praze 1, 2, 3 a 7. Považovali to za nesystémové, diskriminační a kontraproduktivní opatření, které odporuje veřejnému zájmu.

Pražský magistrát hájil opatření tím, že zóny uvolní ulice zahlcené auty a zajistí parkování pro rezidenty. Iniciátorka ústavní stížnosti, tehdejší středočeská poslankyně Lenka Mazuchová, ale upozorňovala na řadu komplikací, které zóny přinesou. Tvrdila, že rezidenti, kteří si zaplatí parkovací kartu, nemají jistotu, že najdou místo k zastavení. Podnikatelé prý přijdou o zákazníky a budou mít vyšší náklady.

Podle poslanců se nařízení také ocitlo v rozporu s právem svobodného pohybu, které se prý v moderní době musí vztahovat i na provoz osobních aut.

"Bezvýznamný není ani sociální aspekt, protože těmito změnami budou nejvíce postiženy sociálně slabší vrstvy, k ochraně jejichž zájmů by se obec měla zaměřovat především," stálo ve stížnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám