Hlavní obsah

Opravy ambasád a Černínského paláce pohltí stamilióny

Právo, Jan Rovenský, Marie Königová

Zatímco vláda hlásá nutnost škrtů a ministerstvo zahraničí kvůli tomu zavírá některé ambasády a konzuláty, totéž ministerstvo se chystá vydat v příštích třech letech stamilióny na rekonstrukce budov, včetně samotného Černínského paláce. Ta má stát celých 581 miliónů korun. A zvažuje se také výstavba nové ambasády ve Washingtonu.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

Ministerstvo v rámci úspor uzavře generální konzulát v indické Bombaji, velvyslanectví v Keni, Kongu, Kostarice, Venezuele a Jemenu. Přitom jen chystaná rekonstrukce velvyslanectví v moldavském Kišiněvě vyjde na 80 miliónů Kč, tedy zhruba na tolik, co uzavření zmíněných úřadů.

Dalších 218 miliónů spolyká oprava mise v Sofii, neboť budova je v havarijním stavu. Na opravu tokijského a pařížského velvyslanectví se v následujících letech dohromady počítá se 156 milióny. Rekonstrukce ambasády v Santiagu de Chile vyjde na 44 miliónů, obnova velvyslanectví v Londýně na 98 miliónů.

Právo konkrétní položky objevilo v návrhu rozpočtu resortu na rok 2011, jehož výdaje dosahují 5,6 miliardy korun.

Šest vchodů za 18 miliónů

A plány tím nekončí. Rekonstrukce šesti vchodů Českého domu v Moskvě bude stát 18,5 miliónu a přestavba tří bytů v ruské metropoli 38,2 miliónu korun.

Mimo to ministerstvo počítá také s investicí 36,1 miliónu korun na předprojektovou a projektovou přípravu chystané nové ambasády ve Washingtonu, o které se zatím jen hovoří a která má nahradit současné velvyslanectví. Mluví se o celkovém nákladu až půl miliardy.

Přitom resort finančně krvácí už kvůli předchozím investicím. Jak již Právo informovalo, na ministerstvo zahraničí si kvůli rekonstrukci České národní budovy v New Yorku posvítili inspektoři Nejvyššího kontrolního úřadu, jelikož se účet na její rekonstrukci z původně plánovaných 235 miliónů vyšplhal na 812 miliónů korun, což ještě nemusí být konečné číslo.

Papírově se přitom ze začátku do rekonstrukcí budov příliš investovat nebude. Rok 2011 bude znamenat pozvolný rozjezd, výdaje strmě narostou v roce 2012 a v dalších letech.

A to přesto, že Schwarzenbergův úřad v komentáři ke svému navrženému rozpočtu varuje, že „snížení rozpočtu ministerstva na rok 2011 výrazně snižuje disponibilitu prostředků na zajištění provozu MZV v ústředí i v zahraničí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám