Hlavní obsah

Ransdorfovi vězení nehrozí, žalobce podmínečně zastavil stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zastupitelství koncem října podmíněně zastavilo stíhání komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa kvůli dopravní nehodě, při níž byla v červnu 2007 na přechodu v Praze zraněna žena. Informoval o tom v pondělí obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Ransdorf se podle něho se ženou již dříve finančně vyrovnal, poškozená navíc s podmíněným zastavením stíhání souhlasila.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

Policisté počátkem září obvinili Ransdorfa z ublížení na zdraví z nedbalosti, v případě uznání viny soudem mu za to hrozil až roční trest vězení.

Bláha uvedl, že pro rozhodnutí byly splněny podmínky dané trestním řádem. "K jednání, které mu bylo kladeno za vinu, se doznal. Příčina dopravní nehody byla řádně objasněna, bylo nepochybné, že pan Ransdorf je vinen tímto jednáním. S ohledem na jeho osobu, jakož i na skutečnost, že navázal kontakt s poškozenou, bylo stíhání podmíněně zastaveno," řekl státní zástupce. Dodal, že rozhodnutí nabylo právní moci 6. listopadu, Ransdorfovi byla stanovena roční zkušební doba.

Ransdorf měl i jindy problémy s řízením

Případ se odehrál v červnu 2007, kdy Ransdorf srazil autem ženu na přechodu v Praze 6. Chodkyně podle tehdejších informací médií utrpěla lehčí zranění, oděrky na hlavě či rukou. Policie původně dospěla k závěru, že šlo o přestupek, později ale změnila názor.

Pro europoslance to není jediný podobný případ. V červenci 2008 totiž na přechodu v české metropoli porazil autem dívku, která byla převezena do nemocnice se zraněními. Policisté nehodu původně vyšetřovali s tím, že mohlo jít o trestný čin ublížení na zdraví. Na základě znaleckého posudku ale dospěli k závěru, že Ransdorf spáchal přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

O další Ransdorfově kolizi informoval koncem letošního dubna server Týden.cz. V pražské Libušské ulici přehlédl projíždějící vůz a svým autem o něj zavadil, napsal server.

Reklama

Výběr článků

Načítám