Hlavní obsah

V pardubických školkách naměřili radon

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Rodiče dětí ve čtyřech pardubických mateřských školách v pondělí dostali dopisy, ve kterých provozovatel, město Pardubice, přiznává, že v prostorách, které celodenně využívají děti, byly naměřeny překvapivě vysoké hodnoty radonu. Město se zavazuje okamžitě problém řešit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na zvýšenou hladinu radonu jsme přišli při budování modulárních přístaveb u školek. Nejedná se o nic mimořádného. Naměřené hodnoty jsou pod hraničním limitem a měření proběhlo za extrémních podmínek,“ řekla Právu primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP).

„Zvýšené hodnoty jsme zatím zjistili u mateřských škol Brožíkova, Pospíšilova, Odborářů a Rumunská,“ informoval náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Kritická hodnota (hranice, kdy je nutné objekt uzavřít) je 4000 bq (bequerelů) na metr čtverečný, ve zmíněných školkách bylo naměřeno od 200 do 400 bq, v ředitelně MŠ Pospíšilova 995 bq. Ohrožení radonem se momentálně týká asi 420 dětí. Hygienici zůstanou klidní, pokud naměří méně než 100 bq. Dvojnásobek této hodnoty ještě vyhovuje pro dospělé.

Vedení města bylo v šoku

Pro vedení města to byl šok a rozhodlo se přeměřit všech 31 mateřských škol i 17 základních škol. Měření, která probíhala v 80. a 90. letech minulého století, byla uspokojivá. „Žádný zákon nestanoví, jak často se má radon měřit,“ pokrčila rameny primátorka.

„Záleží především na podloží. Něco jiného je skála, něco jiného tekuté písky jako v Pardubicích. Tady se zřejmě hodnoty dost mění. U nových objektů pomůže izolace podlah, u stávajících nucené odvětrávání,“ podotkl náměstek primátorky Martin Bílek (SPP). Nucená ventilace bude podle slibu pardubického magistrátu do školek namontována co nejdříve. Do té doby budou zaměstnanci školek dbát na častější větrání. „Je to primitivní hygienický návyk,“ podotkla Fraňková, původním povoláním lékařka.

Spolu se svými náměstky odmítla, že by na náhlé zvýšení hladiny radonu ve školkách mohlo mít vliv jejich aktuální zateplení a výměna oken. „V dalších zateplených školkách, například v Polabinách, se to vůbec neprojevilo. Nevidíme souvislost,“ řekla Právu Fraňková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám