Hlavní obsah

Čunek: Kandidovat nechci, ale prosím vás, neděkujte mi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou

Lidovci si v sobotu ve Žďáru nad Sázavou volí nového předsedu či předsedkyni. Mezi navrženými byl i senátor a bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, který neslavně proslul dlouhodobým očišťováním svého jména od podezření z korupce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek při svém projevu.

Článek

Čunek kandidaturu odmítl a udělal to docela vtipně. Když se ho moderátor zeptal, zda s návrhem souhlasí, Čunek chvíli počkal na klid v sále a pak řekl: „Kandidovat nechci,ale prosím vás, neděkujte mi.“

Volba proběhne v 15 hodin a o vedení lidové strany se utkají úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová, tajemník pardubické organizace KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (oba patří mezi favority). Nečekaně se mezi kandidáty dostal exposlanec Ludvík Hovorka, který přijal kandidaturu z pléna. O předsednické křeslo usilují ještě dlouholetý člen KDU-ČSL Jaroslav Orel z Prahy a archivářka ze Ždáru nad Sázavou Jiřina Šťouračová.

"Klesli jsme hluboko a našli pravdu o sobě"

Lidovci si, jak uvedla Šojdrová v bilančním projevu, vypracovali analýzu, proč propadli ve sněmovních volbách. Výsledky podle ní jsou nelichotivé. „Museli jsme klesnout tak hluboko, abychom se na sebe mohli podívat pravdivě? Myslím, že ano,“ uvedla Šojdrová.

Analýza, ukázala, že propadli hlavně v Čechách a ve velkých městech. 61tisíc voličů LDU-ČSL odešlo k TOP 09. „Za hlavní krátkodobé příčiny neúspěchu autoři analýzy označili nedůvěryhodnost lídra (Cyrila Svobodu), nejasné téma kampaně a nejasnou prezentaci programu,“ uvedla Šojdrová. Strana si nechala také udělat průzkum, v kterých tématech ji lidé věří. „Průzkum ukázal, že ekonomika byla naším nejslabším tématem,“ sdělila Šojdrová.

Výsledek komunálních a senátních voleb podle ní poznamenaly aféry čtyř lidoveckých politiků. „Musela jsem odstřihnout stranu od skandálů, které ji poškozují, a které devastují naši společnou práci,“ uvedla Šojdrová.

Měla tím na mysli exposlance Libora Ambrozka, který nedokázal věrohodně vysvětlit, jak si našetřil 10 miliónů na přestavbu domu. Expředsedu Cyrila Svobodu, ten znovu oživil spor o pražský dům s katolickou charitou. Exnáměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivu, který čelí podezření z pletichaření. A bývalý krajský radní František Adamec (KDU-ČSL) je podezřelý, že před dvěma lety přijal peníze za zakázku krajského úřadu.

Lidem, kteří z potápějící lodi KDU utekli do TOP 09, Šojdrová popřála, aby v budoucnu poznali, že jejich útěk byl ukvapený.

TOP 09: uvidíme, jak se postaví k reformám

Na lidovecký sjezd dorazila i předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která ve Žďáru bydlí. V projevu povzbudila lidovce. „Vím, že se nenalétáte v nejlepším období.“ Dodala, že i ODS zažila své propady, ale podařilo se jí znovu dostat nahoru.

„Přeji vám, abyste se vrátili do pozic, v kterých jste ještě donedávna byli,“ ukončila svůj projev.

Za TOP 09 dorazil šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík. Podle něj mají společný pohled na rodinu, venkov a víru. „Lišíme se v míře přerozdělování a v míře rovnostářství, ale to neznamená, že nemůžeme spolupracovat na místní a regionální úrovni,“ uvedl Gazdík.

Jak budou spolupracovat na celostátní úrovni, se uvidí, podle toho, jak se lidovečtí senátoři postaví k vládním reformám. Lidovci mohou kdykoli přijít za ministry TOP 09, a ti jim, podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a starostů, vysvětlí, jak jsou reformy vymyšleny. Gazdík soudí, že lidovci patří na politickou scénu. „Necítíme proti vám žádnou negativní rivalitu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám