Hlavní obsah

Hulinský: To, co máme v koaliční smlouvě s ODS, je možné splnit

Právo, Petr Janiš

Pražané budou jednou koaliční smlouvu mezi ČSSD a ODS chválit, domnívá se šéf pražské soc. dem. Petr Hulinský, který v rozhovoru odpovídal na otázky deníku Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Hulinský

Článek

Několik dní před říjnovými volbami jste v rozhovoru pro Právo naznačoval, že ČSSD skončí v opozici, protože Praze bude vládnout ODS s TOP 09. Tušil jste už tehdy, že to tak nejspíš nedopadne?

Předpokládal jsem, že je velmi reálné, že by mohla vzniknout bezohledná pravicová koalice, jako se to stalo po sněmovních volbách, po nichž další v pořadí vyšachovali vítěze. Koalici vytvořila ODS, TOP 09 a VV. V Praze se podle mě připravovala stejně bezohledná koalice a myslím si, že je naším velkým vítězstvím, když se nám podařilo tomuto projektu zabránit.

Primátorský lídr ČSSD Jiří Dienstbier vylučoval koalici s pražskou ODS. Říkal, že za některými z jejích politiků stojí kmotři. Po volbách jste Dienstbiera odstavili a s ODS jste se spojili. Není to podvod na voličích?

Co se týká sociální demokracie, je zcela evidentní a jednoznačnou prioritou program. Na vládní úrovni z připravovaných asociálních opatření je vidět, že TOP 09 je pravicovější než ODS a programové průniky s TOP 09 jsou pro nás velmi, velmi složité. Už teď, po prvním čtení státního rozpočtu, je jasné, že se meziročně sníží o 133 miliónů korun příspěvek na státní správu, protože nás bere pan ministr Kalousek více jako město než kraj.

Na rozdíl od jiných krajů by chtěl sebrat na granty EU, na programy pro konkurenceschopnost a adaptabilitu onen roční příspěvek 7,5 procenta. A jenom Praha by tento příspěvek měla mít odebrán zpětně. To znamená, že jsme dnes už zaplatili dalších téměř 450 miliónů korun, a co se týká pana ministra Kalouska, tak zpětně nám příspěvek v té výši od státu chce na rozdíl od jiných krajů sebrat.

K rozpočtu se dostaneme. Před volbami jste slibovali něco jiného, než jste udělali po volbách. Jak to?

Kdykoli se mě nějaký novinář zeptal, co říkám na slova našeho kandidáta na primátora, zda vylučuji koalici s ODS, řekl jsem, že nevylučuji koalici s nikým. A že základem pro soc. dem. jsou programové priority, a kdo nám umožní je prosadit, s tím uzavřeme koalici. Jako jeden ze sedmi lídrů jsem měl nejlepší volební výsledek 20 procent a my jsme byli tým sedmi lídrů, Pan Dienstbier měl třetí nejhorší výsledek, to znamená, že byl dokonce pod průměrem výsledků soc. dem. v Praze.

Co říkáte tomu, že na demonstraci proti velké koalici přišlo v den jejího podepsání tisíc lidí?

Žijeme v demokratickém státě s demokratickými volbami a každý má právo vyjádřit svůj názor. Určitě není žádným tajemstvím, že proti asociálním zákonům vlády demonstrovalo 40 tisíc lidí a vláda tyto asociální zákony přijala. A každý, kdo bude mít chuť si přečíst onen projekt spolupráce, to znamená, kdo bude mít chuť si přečíst naši koaliční dohodu, tak zjistí, že je pro Pražany velmi výhodná. Jde o průnik programových priorit, myslím si, že program ČSSD je jednoznačně vidět a každý si ho může na webu přečíst.

Jednali jste vůbec vážně s TOP 09 a uvažovali o koalici s ní, i když je tak pravicová?

S TOP 09 jsme debatovali velmi vážně. Já jsem byl nepříjemně překvapen v momentu, kdy jsme měli dostat od nich nabídku konkrétní spolupráce. TOP 09 v den, kdy ji měla předat, řekla, že ji předá o 24 hodin později. O 24 hodin později oznámila, že s námi minimálně týden jednat nebude. Že pro ni je prioritou program pravicový, tedy program, který neznamená, že senioři budou jezdit zdarma, že se budou stavět sociální byty, že děti budou jezdit do 15 let zadarmo, že v domech péče pro seniory přibude 500 lůžek, který neznamená, že se přestane zdražovat MHD.

Počkejte, hodlali jste vážně jednat o koalici s TOP 09?

TOP 09 jednostranně s velmi nepřesvědčivými argumenty řekla, že s námi nebude minimálně týden jednat. Nakonec z toho byly téměř tři týdny, více než 14 dní. Pro mě to bylo velké nepříjemné překvapení, protože já jsem pěvně věřil, že když něco pan Laudát (František Laudát je předsedou pražské TOP 09) řekne, tak že to myslí naprosto vážně. Já ho znám z doby, kdy byl člen ODS, velmi si ho vážím a na rozdíl od jiných mně vůbec nevadí, že byl sedmnáct let v ODS, mnohem déle než předseda pražské ODS pan Šťastný.

Už před třemi týdny vám bylo jasné, že s TOP 09 a Zdeňkem Tůmou do koalice nepůjdete?

Ne, to nám jasné nebylo, ale pro nás bylo velmi nepříjemné, že se TOP 09 zachovala, jak se zachovala. Panu Laudátovi ani nevyčítám to, že byl předsedou ODS v Praze 5 dvě volební období, během nichž byl starostou pan Jančík. Já si ho velmi vážím pro jeho práci. Překvapují mě velmi ty vztahy, které nastolili při vyjednávání. Jako vítěz voleb preferovali jasně pravicovou koalici a já jsem hrozně rád, že v Praze není ryze pravicová koalice, ale může tady být sociální program.

Proti koalici s ODS byl i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Vzali jste jeho názor v potaz?

Je potřeba si říct, že není koalice jako koalice. Toto je koalice, v níž má soc. dem. právo veta na každý tisk, aby nebyl v radě projednán. Je to koalice s programovými prioritami soc. dem. Je to koalice, v níž nikdo nemá většinu. Myslím, že to je koalice jiná, než o které hovořil pan Sobotka.

Mohl si tím Sobotka uškodit před sjezdem ČSSD, pokud jde o podporu pražských delegátů?

My o předsedovi strany budeme hovořit s největší pravděpodobností až na krajské konferenci. Do té doby je otázka, kdo všechno bude kandidovat a jaký program nabídne delegátům. Je to předčasné.

Proti byl i premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek, který dohodu pražské ODS a ČSSD nazval kmotrovskou koalicí korupčního kartelu.

Pro mě je to velice úsměvné. Asi každý ví, že TOP 09 je marketinkový projekt s velmi nebezpečnými názory a podle mého názoru s určitým lobbistickým pozadím. Coby stínový ministr obrany považuji za obzvlášť pikantní téma likvidace munice, což je dodnes začarovaný kruh. Nebo nákup letadel Casa, prodej kasáren na náměstí Republiky v Praze, o kterých se pak dlouho hovořilo, nákup pandurů, kauza Kopřiva, a tak bych mohl jmenovat dál a dál. Pro mě jsou ta slova pana Kalouska spíše úsměvná a s mou znalostí ministerstva obrany mě docela mrzí. Je k pobavení, že se mu novináři takto věnují.

Když se vládní a pražská koalice tak liší, nemusí se Praha připravit na hubené časy a na finanční obtíže, když ministr financí tak ostře kritizoval zdejší dělbu moci?

Aniž by se vědělo, jaká vznikne koalice, Praha už v prvním čtení rozpočtu přišla v součtu o 600 miliónů korun. Pevně věřím, že to není definitivní. Bylo by možné se obrátit i na Ústavní soud kvůli zpětnému odebrání dotací EU pro malé a střední podnikatele, pro školství, handicapované. Kdyby TOP 09 opravdu řekla, co chce, nevěřím, že by dostala v Praze tolik hlasů. Je smutné, že se takové informace dozvídáme až po volbách.

Stejně tak změny rozpočtového určení daní by Praze velmi ublížily, ale věřím, že město nepřijde o možnost postavit trasu metra D, prodloužit trasu A, dostavět městský okruh a začít stavět školky.

Myslíte, že by Praha mohla počítat s většími příjmy, kdyby jí vládla TOP 09?

Nejde o příjmy. Poslední premiéři, kteří přispěli na metro, se jmenovali Václav Klaus, který dal miliardu, a Miloš Zeman, který dal tuším 800 miliónů korun. Všichni ostatní s výjimkou Jiřího Paroubka, který znal situaci a také významně přispěl na dopravní skelet, k Praze přistupovali jako k nechtěnému dítěti. Jde ale o to, že ministr financí chce Praze část jejích peněz, 600 miliónů korun, rovnou sebrat. Myslím ale, že co máme v koaliční smlouvě, je možné během krátkého času splnit. Pevně věřím, že Pražané budou brzy tuto koalici chválit.

Může se nutnost úspor promítnout do krácení dotací těm radnicím městských částí, které třeba ovládla TOP 09?

Takhle věci opravdu nefungují. Na řadu přijdou audity. Pokusíme se zlevnit některé záležitosti, podíváme se do hloubky. Věřím, že některé zdroje uspoříme a že si dokážeme poradit restrukturalizací za předpokladu, že státní rozpočet nebude zdroje odebírat tak brutálním způsobem.

Souhlasil jste s tím, aby ČSSD v Praze 4 a 11 odmítla nabídku postu starosty ze strany TOP 09 a spojila se také s ODS?

Městské části jsou velmi autonomní, rozhodují o svých koalicích samy. Abych řekl pravdu, přijde mi divné, že dnes někdo vypráví, co chtěl nabídnout. Kdyby přišel s konkrétním návrhem, s jasnými prioritami, bylo by zřejmé, že zvítězí program.

Koalice ODS s ČSSD vznikla i v Praze 2. Podle Jiřího Dienstbiera, který tu byl zastupitelem a vede tu ČSSD, lze zdejší ODS považovat za slušnou, není za ní významná kauza. Také tak členy ODS dělíte?

Bylo to pro mě příjemné překvapení, že Jiří Dienstbier takovou koalici podpořil, byť to bylo jen v Praze 2. Věřím tomu, že předsedkyně ODS v Praze 2 Aleksandra Udženija (budoucí radní na magistrátu) může být tím člověkem, k němuž má Jiří Dienstbier důvěru a podpoří ji i na městské úrovni. Měl by v tom být konzistentní.

Budete obhajovat post šéfa pražské ČSSD?

Byla proti mně vedena poměrně velká mediální kampaň z nezávislých a nestranných médií. Kampaň nebyla vždy spravedlivá. Dočetl jsem se, že například v roce 2007 jsem měl 3,5 miliónu v Pražské teplárenské. Malý problém byl v tom, že jsem v roce 2007 v Pražské teplárenské neseděl, měl jsem nulu. Dozvěděl jsem se spoustu lží.

Novináři spočítali, že za čtyři roky v orgánech společností s majetkovým podílem města jste dostal 12 miliónů korun. Je to tak?

Je to asi 11,8 miliónu korun.

Jak velkou část jste dal na charitu?

Ta částka se musí vždy nejprve zdanit. Letos jsem dal zhruba 2,8 miliónu korun. Loni jsem získal asi 4,5 miliónu hrubého. Nebylo to 6,7 miliónu, jak psala média. Kdybych nebyl neuvolněným, ale uvolněným předsedou finančního výboru, získal bych za 4 roky asi 4 milióny korun. Mohl jsem si je nechat, a neudělal jsem to. Finanční výbor měl poprvé v historii neuvolněného předsedu, a pakliže opět dostanu důvěru, zůstanu jím nadále.

Není pravda, že jsem se těch peněz vzdal jen proto, abych je mohl brát jinde. Nejsem zástupcem v žádném podniku, který město Praha vlastní. Finanční zdroje jsem získal za orgány, ve kterých zastupuji nikoli město, ale společnosti, v nichž má město podíl. Ale jen letos ode mne získal milión korun paralympijský výbor, loni a letos po půl miliónu korun spastici, 300 tisíc korun sport, který léta provozuji (Hulinský je přeborníkem v korejském bojovém umění taekwondo).

Řada lidí vlastní knihy, které jsem rozdával pro osvětu Pražanů, také je platím ze svého. A podpořil jsem spoustu dalších akcí. Za práci v orgánech společností s majetkem v řádu desítek miliard korun nesu odpovědnost a je to práce každodenní. Negativní nálepky se už asi nezbavím, tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou.

Změní se pravidla pro účast zastupitelů v představenstvech?

Je to součástí koaliční dohody. Někde je to jednoduché, jinde složité. Zrovna ve společnosti, v níž jsem já (Pražská energetika – PRE), je to složité, protože jde o velkou nadnárodní společnost, která se řídí určitými principy. Asi není problém udělat dohodu, že se vyšší poměrná část odměn předá nějakému nadačnímu fondu. Nic bych neměl proti tomu, aby prostředky získal Český paralympijský výbor a Spastic Handicap.

Pakliže by je měl někdo rozdělit, jak ho napadne, a nebylo by jasné jak, budu je těm organizacím, jsem čestným předsedou paralympijského výboru, dávat sám.

Budete obhajovat post šéfa ČSSD Prahy, případně myslíte na místo ve vedení strany?

Bylo by to v této fázi velmi předčasné, jsem velmi unaven mediální štvanicí proti mé osobě. Nechci zatím spekulovat, jestli budu obhajovat post předsedy. Soc. dem. ale v Praze zaznamenala velmi dobrý výsledek. Bylo to opoziční prací v městském zastupitelstvu, podali jsme několik set interpelací. Přestože jsem se dočetl, že jsem čtyři roky nepracoval, měl jsem stovky vyjádření k jednotlivým tiskům. Prosadit cokoli z opozice je ale velmi složité, k prosazení programu je třeba být součástí koalice.

Zvládnete být najednou poslancem a šéfovat finančnímu výboru zastupitelstva?

Být neuvolněným šéfem výboru znamená, že chodíte jednou za měsíc na zasedání. Projednávají se tisky, které mají finanční charakter. Je to práce, kterou velmi dobře znám, řekl bych, že velmi dobře umím. Myslím, že jsem se tomu vždy věnoval naplno. V Poslanecké sněmovně je při studiu zákonů velmi mnoho volného času, který můžete naplnit prací pro město. Neviděl bych v tom problém, potíž by podle mne byla ve sloučení uvolněného zastupitele a poslance. To bych rozhodně neudělal.

Myslíte, že lze srovnávat budoucího primátora Bohuslava Svobodu s odcházejícím Pavlem Bémem?

Oba dva jsou lékaři.

Ale Bém přišel do primátorské funkce z postu starosty Prahy 6, Svoboda z porodnice.

Lze říci, že pan docent Svoboda je také manažerem. Vedl dvě volební období lékařskou komoru, byl děkanem lékařské fakulty, je jejím proděkanem. Je zcela jistě manažerem, a ne jenom operatérem a porodníkem, jak se někdo snaží říct. Ve svém životě už jistě mnoho viděl, velmi si ho vážím. Myslím, že Praha bude mít kvalitního primátora.

Když ODS oznámila jeho kandidaturu, okamžitě zazněly hlasy, že nemá politickou sílu prosadit své vize. Nemyslíte?

Nevím, jestli má nebo nemá politickou sílu. Pamatuji si jeho první vyjádření, že radním za ODS nebude nikdo, kdo jím už byl, protože chce začít s novými tvářemi. Bylo to silné vyjádření. Média spekulovala, že něco takového není možné. Návrh koaliční smlouvy ukazuje samé nové tváře. Pan docent Svoboda mou důvěru má, věřím mu.

Bude se stavět Kaplického blob?

Nikdy jsem nezastával názor, že Kaplického knihovna se nebude Pražanům líbit. Konec konců Eiffelovka se Pařížanům také zpočátku nelíbila a dnes na ni do Paříže jezdí celá Evropa. Dovedu si představit, že do Prahy se jezdí za Kaplického knihovnou, i když samozřejmě město nemá a nemůže být investorem. Je to otázka státního rozpočtu, Praha může pomoci pozemky.

Co s kauzou opencard, již si Pražané kvůli MHD musejí pořizovat?

Nejsem nadšen z toho, kam se jistě velmi chvályhodný projekt dostal v minulém volebním období. Myšlenka sama o sobě je dobrá, provedení špatné, to znamená myšlenka za jedna, provedení za pět. Čeká nás mnoho práce, některé věci karta musí umět mnohem levněji než dnes. Je to úkol pro novou radu. Finanční výbor o kauze intenzívně jednal pětkrát šestkrát. Myslím si ale, že licenční smlouvy patří k otevřeným otázkám. Je potřeba se podívat, jaká vznikla škoda. Věřím ale, že policie, která to šetří, případně najde viníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám