Hlavní obsah

Vedení ODS si posvítí na obecní koalice s komunisty

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v pondělí se bude výkonná rada ODS zabývat koalicemi s komunisty v obcích. Poté se dají očekávat výzvy k odebírání licencí. Spolupráce, které občanským demokratům zakázal kongres, se přitom množí.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Blažek (ODS)

Článek

„Zadal jsem předsedům regionů, aby mně nahlásili, kde mají buď koalice, nebo takové rady, které jsou s tichou podporou komunistů. To jsou samozřejmě dvě různé věci. Bude to hotovo příští týden,“ řekl Právu místopředseda ODS Pavel Blažek, který má na starosti vnitřní chod strany.

Koalice s účastí ODS a KSČM byly utvořeny nebo se chystají například v Aši na Chebsku, Březové na Sokolovsku, Bartošovicích a Lichnově na Novojičínsku či v Králíkách na Orlickoústecku.

Podobná situace je v městské části Brno-jih. Její místostarosta Radomír Jonáš (ODS), který se do funkce dostal díky podpoře zastupitele za KSČM, slíbil po nátlaku brněnského stranického vedení post opustit. Učiní tak prý, pokud pro své setrvání na radnici nenajde podporu nekomunistického zastupitele. „Uvidí se, co tam udělají. Situace je tam zablokovaná,“ poznamenal Blažek, který je současně šéfem brněnské ODS.

Foto: Právo

Na protest proti této koalici už sám opustil sdružení v Brně-jih její místopředseda a celostátní manažer ODS Jan Kočí. Raději přešel do Prahy.

O místní vládě, v níž by zasedaly ODS a KSČM, se uvažovalo také v Tachově. Ze záměru však sešlo. Koalici zde vytvoří ČSSD, komunisté a lidovci.

Blažek: S KSČM spolupracuje i TOP 09

Výkonná rada může odebírat licence místním sdružením na návrh oblastní rady. K odebírání licencí vyzval kongres už v roce 2006. Od té doby byly koalice s komunisty zaznamenány nejméně v 67 obcích, přičemž licence byly odebrány jen v několika případech. Straníci se obvykle buď usnesení přizpůsobili, nebo odešli z ODS.

Blažek připomněl, že koalice s komunisty vznikají i za účasti TOP 09. „Ono se mluví strašně o ODS a TOP 09 to bez skrupulí uzavírá s komunisty,“ uvedl Blažek a zmínil situaci v Novém Jičíně. Zdejší radnici v následujících čtyřech letech povede koalice ČSSD, SNK-ED a KSČM. Vznikla však jen díky podpoře dvou zastupitelů zvolených za TOP 09, z nichž jeden už stranu na nátlak vedení opustil.

Představitelé TOP 09 přitom považují za svého druhu spolupráci i obsazování kontrolních orgánů. Pokud podle předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta ODS dá v Praze kontrolní výbor komunistům, je prý jasné, že to bude koalice s jejich tichou podporou, protože při křehké většině se koalici budou tři hlasy komunistů dobře hodit. KSČM kontrolní funkci vykonávala v uplynulém volebním období.

Reklama

Výběr článků

Načítám