Hlavní obsah

Klaus srážkovou daň na soláry nepodepíše, nebude jí však bránit

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus oznámil ve svém dopise poslancům, že by musel zákon, který schválila Sněmovna ve snaze zabránit skokovému zdražení elektřiny, podepsat s velkými rozpaky. Nehodlá jej však vetovat, což znamená, že po proběhnutí zákonné lhůty nabude platnosti.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus v dopise adresovaném předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové připomíná, že už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů odmítl podepsat.

„I tato novela není systémovou nápravou, ale pouze výrazem snahy napravit jednu chybnou deformaci trhu deformací jinou. Jádro problému zůstává nedotčeno a navíc hrozí nové, nezamýšlené škodlivé doprovodné efekty,“ vysvětluje Klaus.

Podle prezidenta by vláda neměla trpět dotování podnikání v dané oblasti a tvrdí, že „nehospodárnost takovýchto investic a náklady na jejich provoz dále porostou“.

„Pokud bychom si položili otázku, zda je přáním většiny občanů České republiky nadále finančně podporovat takovouto nehospodárnou dotační politiku, zcela jistě bychom dospěli k závěru, že nikoli,“ píše dále Klaus.

Vracet zákon do Sněmovny nehodlá, jelikož prý nechce mařit snahy o udržení únosných cen elektřiny. Vyzval však vládu, aby hledala řešení, která „jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí“.

Reklama

Výběr článků

Načítám