Hlavní obsah

Přiznejme si, že armáda má velikost jedné divize, připomněl Nečas vojákům

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda ve čtvrtek absolvovala tradiční Velitelské shromáždění. Vedle vojáků a ministra obrany se jej tradičně zúčastnili i prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas. Politici připomněli, že armáda se potýká s řadou problémů a je potřeba vytvořit strategickou vizi. Nečas mimo jiné uvedl, že lidé by neměli zapomínat na skutečnost, že armáda bez letectva odpovídá svou velikostí "jedné normované divizi".

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Nečas (vpravo) vystoupil na velitelském shromáždění Armády ČR

Článek

Nečas uvedl, že armádě uškodilo "x reforem", kterými v posledních letech prošla. Uvedl také, že od jeho kabinetu mohou vojáci čekat "tvrdě realistický přístup", a to ať už co do rozpočtových možností, tak ambicí. "Příliš velký majetek a příliš velké zásoby," pojmenoval premiér další bolavá místa.

Premiér zdůraznil, že pověst armádě nekazí vojáci, ale ministerstvo obrany. Doplnil, že je třeba položit si i neortodoxní otázky jako je ta, zda má mít armáda tzv. vševojskový charakter jako dosud. "Nechceme  armádu formální, chceme armádu cvičenou pro boj," připomněl premiér.

Také prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Václav Klaus připomněl, že armáda bojuje o důvěru veřejnosti a řada zakázek ministerstva obrany "vyvolávala a vyvolává pochybnosti o své racionalitě a ekonomické výhodnosti". Klaus také odmítl myšlenku, aby rozpočet na obranu byl fixním podílem rozpočtu státu. "To je možné ve vzduchoprázdnu, ale ne v realitě," připomněl Klaus.

Na úvod svého vystoupení si prezident neodpustil malou poklonu, když ocenil, že Velitelské shromáždění je jediným místem, kde "když se hraje hymna, všichni stojí v pozoru". "Velmi pozitivní jev," dodal.

Ministr obrany Alexandr Vondra připomněl aspekty, které bude obsahovat připravovaná bílá kniha jeho resortu. Vondra upřesnil premiérovo tvrzení o nadbytku majetku, když dodal, že jen nemovitostí má armáda ve správě na 17 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám