Hlavní obsah

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se konečně trochu zlepšilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Emisní situace v Moravskoslezském kraji se ve čtvrtek ráno výrazně zlepšila. Aktuální průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší se na většině stanic pohybují kolem limitních hodnot, zatímco v předchozích dnech byly výrazně překračovány. Na svých stránkách to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Aleš Honus, Právo

I přes zlepšení není situace dobrá

Článek

Nadále však platí upozornění, kterým meteorologové varují před případným smogem a možným vyhlášením signálu regulace, při němž znečišťovatelé s platnými regulačními řády musí dodržovat ekologická opatření uvedená v těchto dokumentech. Signál upozornění vydali meteorologové v úterý.

Z 15 měřících stanic je průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace prašného aerosolu (PM10) překročena na deseti z nich. Nejhorší je situace v Českém Těšíně na Karvinsku, kde byla naměřena hodnota 65 mikrogramů na metr krychlový. Naopak nejlépe je na tom Opava se 40 mikrogramy na metr krychlový. Ještě ve středu však byla na několika stanicích hraniční hodnota polétavého prachu překročena více než dvojnásobně.

Během čtvrtka meteorologové nepředpokládají vzhledem ke stávajícímu počasí významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrnýchdenních koncentrací polétavého prachu se budou s velkou pravděpodobností pohybovat opět kolem hodnoty imisního limitu. Už ve středu však meteorologové oznámili, že pokud se situace výrazně nezhorší, mohl by signál upozornění být během dne odvolán.

Reklama

Výběr článků

Načítám