Hlavní obsah

Svoboda: Sporné věci na magistrátu projdou auditem jako první

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) slibuje jako jeden z prvních kroků audity na sporné věci na magistrátu. Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

Co budou vaše první kroky jako primátora na magistrátu?

Měli bychom schválit první body z našeho programu. To znamená zahájit novou prezentaci magistrátu. Otevřít téma internetových zakázek na stavební projekty. Měli bychom to dokončit a jít s tím hned ven. Měli bychom na sporné věci otevřít audit a seznámit se s personální problematikou, protože chceme postupně vypisovat výběrová řízení na vedoucí místa na magistrátu.

Budete se o tom radit i s dosluhujícím primátorem Pavlem Bémem?

Samozřejmě není na škodu mít informaci od těch, kteří to dělali před tím. Jistě jeho zkušenost z mnoha let na magistrátu se nedá pomíjet, ale bude mě také zajímat názor jiných lidí, kteří s magistrátem kooperovali nebo kooperují.

Premiér Petr Nečas označil koalici v Praze za politicky nesprávnou.

Já jsem s ním o tom hovořil, ta formulace je jasná: on vidí jako nesprávnou koalici mezi ODS a ČSSD, ale tomu, že v Praze vznikla, rozumí.

Nepoškodí pražská dohoda vaši stranu při spolupráci ve vládě?

Určitě ne. I z rozhovorů, které jsem ve středu měl, si nemyslím, že by to k něčemu takovému směřovalo. Myslím si, že všichni dobře chápou, že regionální politika a celostátní politika jsou dvě rozdílné věci.

A co středeční demonstrace a protesty třeba na internetových sociálních sítích?

Každý má právo na svůj názor, každý má právo na demonstraci. Samozřejmě je mi trošku líto, že demonstrace je vlastně proti ničemu. Kdyby to byla demonstrace proti tomu, že neplníme to, co jsme slíbili, že to, co děláme na magistrátu, je špatně, tak bych tomu rozuměl. Koaliční smlouva je zatím napsaná, pro Pražany je fantastická, je pro odstranění neprůhlednosti magistrátu. To jediné, co by mělo každého protestujícího zajímat, je, jestli se to plní. Proboha, to není o tom protestovat, že si pan Vomáčka vzal Mařenku Vopršálkovou, mohl si klidně vzít jinou, ale vybral si tuhletu.

Zmínil jste koaliční smlouvu. V ní je hodně hezkých slibů, kde na ně ale vezmete peníze?

Ty sliby v zásadě nejsou drahé. Mimochodem Praha například ve školství dávala 200, 250 miliónů korun na platy učitelů, takže my dáme jenom o trošku víc. Jsou to sice položky v řádu desítek nebo stovek miliónů, ale kdyby se nám podařilo na velké miliardové zakázce ušetřit deset procent, tak ty peníze máte doma.

Miroslav Kalousek prohlásil: Je to kmotrovská koalice korupčního kartelu. Karel Schwarzenberg dohodu označil za potrat naděje pro Pražany.

Kníže se mi strašně líbí, protože je vtipný a má v tom aspoň nějaký bonmot. Má to jediný háček, na porodnici se nepotrácí, potrácí se na gynekologii, ale to je jedno. Pan Kalousek to je problém. Moje babička vždycky říkávala, že každý si má zamést před svými vraty a na svém zápraží, a teprve když má svůj dvorek čistě vymetený, tak se má podívat k sousedům.

Členka regionální rady Helena Mallotová se zdržela při hlasování o koalici, mluvili jste o jejích důvodech?

To je její právo a nikdo se jí na to ani neptal.

Stihnete splnit slib, že se jednou týdně budete věnovat pacientkám?

Ano, musím. Jednak jsem to slíbil a jednak je to práce, kterou skutečně mám rád, doslova miluji a nedovedl bych si svůj život bez ní představit. I kdyby to třeba mělo být v neděli, tak ten den si na to zajistím. Je pravda, že i Pavel Bém měl svoji ordinaci pro léčbu drogově závislých.

Anketa

Měly by se s příchodem nového primátora zprůhlednit sporné věci na pražském magistrátu?
Ano, Pražané mají právo vědět, co se tam děje
78,7 %
Ne nutně, důležitý je jen výsledek
1,8 %
Je mi to jedno
19,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5676 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Schwarzenberg: Naděje v Praze byla potracena

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v úterý odpoledne peprně reagoval na noční dohodu ODS a ČSSD na koalici v Praze. Jednalo se na gynekologické klinice...

Klaus: ODS a ČSSD se v Praze rozumně dohodly

ODS a ČSSD v pátek podepsaly a schválily v Praze koaliční smlouvu. Prezident Václav Klaus v krátkém rozhovoru pro Právo řekl, že obě strany se rozumně dohodly...

Výběr článků

Načítám