Hlavní obsah

Posselt a bavorský ministr požádali v Lidicích o odpuštění

– Lidice

Bavorský ministr školství Ludwig Spaenle (CSU) a mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení a europoslanec Bernd Posselt položili ve středu věnce u hrobu mužů popravených za druhé světové války ve středočeských Lidicích. Omluvili se za díl viny, který na tragédii nesou.

Článek

"Ukláníme se před našimi spoluobčany z Lidic a žádáme o odpuštění té části viny, kterou i my neseme," řekl Posselt. Současně v Lidicích připomněl poválečný osud Němců. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Píše, že jeden věnec položili jménem bavorské vlády a druhý jménem Posselta. Spaenle, Posselt a další členové jejich doprovodu pobývají tento týden v Česku. Cílem jejich cesty je i Praha, Terezín a Ústí nad Labem.

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V obci bylo tehdy zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

"Tady v Lidicích vzpomínáme na zavražděné české civilisty, pak jedeme do Terezína, kde byli zavražděni a mučeni Češi, Židé a Němci, pak navštívíme v Ústí most, kde po druhé světové válce byli zavražděni Němci. Toto ukazuje strašnou historii 20. století. Motivem této cesty je 'už nikdy znovu'," řekl v Lidicích Posselt.

Reklama

Výběr článků

Načítám