Hlavní obsah

Havel: Vývoj po listopadu jde správným směrem

– Praha

Exprezident Václav Havel ve středu odpoledne uctil na Národní třídě památku studentů, proti nimž před 21 lety brutálně zakročila komunistická policie. Havel řekl, že vývoj země se ubírá správným směrem, mrzí ho ale, že země opakuje chyby, které dělaly zavedené demokracie před ní a mnohdy ještě v horší podobě.

Foto: David W Cerny, Reuters

Bývalý prezident Václav Havel zapaluje svíčku v Praze na Národní třídě.

Článek

"Tím základním směrem vývoje zklamán nejsem. V podstatě se pokoušíme jednat v duchu těch ideálů, jimiž se nesla listopadová revoluce," řekl Havel. Zdůraznil, že země prožívá nejdelší období "bezpečnostní jistoty" ve svých dějinách. Po listopadu ale myslel, že řada věcí na cestě k demokracii bude jednodušší a půjdou rychleji.

"Domnívali jsme se, že komunistická pauza ve vývoji našeho státu může být zhodnocena tím, že se vyhneme některým chybám, které musely podstoupit tradiční demokracie. Je tomu naopak, ty chyby opakujeme v horší podobě," řekl.

Z politiků, kteří si na Národní třídu přišli připomenout 17. listopad, se Havlovi dostalo zdaleka největší podpory od lidí shromážděných u památníku. Když se v podloubí objevil, ozval se bouřlivý potlesk i výkřiky "nejlepší prezident".

Havlův nástupce Václav Klaus uctil památku 17. listopadu na Národní třídě dopoledne. Spolu s ním si studentskou demonstraci, která odstartovala pád komunistického režimu, přišel připomenout i premiér Petr Nečas a pražský primátor Pavel Bém. Na Národní třídu zamířil i Bémův pravděpodobný nástupce ve funkci primátora Bohuslav Svoboda. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám