Hlavní obsah

Ostravsko se stále dusí, zlepšení by mohlo přijít ve čtvrtek

Aktualizováno

Smogová situace v Moravskoslezském kraji se ve středu oproti předchozímu dni dále zhoršila. Průměrné denní koncentraci polétavého prachu překročily dvojnásobný denní limit na celkem deseti místech v regionu. Upozornění na možnost vyhlášení signálu regulace nadále trvá. Plyne to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Také centrum Ostravy se halí do smogu. Lidé by raději neměli vycházet.

Článek

Nejhorší situace nastala ve středu ráno v Českém Těšíně na Karvinsku, kde průměrná koncentrace polétavého prachu (PM10) dosáhla 141 mikrogramů na metr krychlový. To je téměř trojnásobné překročení imisního limitu. Přitom v úterý odpoledne tam měřicí stanice zaznamenaly 84 mikrogramů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Do mlhavého a zaprášeného rána se v sobotu probudila Ostrava. Nejhůře zvýšením koncentrací polétavého prachu trpí malé děti.

Druhé nejhorší ovzduší dnes trápí Třinec na Frýdecko-Místecku, kde se koncentrace polétavého prachu pohybuje kolem 130 mikrogramů na metr krychlový, což je téměř 2,5krát více než při úterním měření. Více než dvojnásobné překročení imisního limitu naměřily stanice například v několika částech Ostravy, Bohumíně a Havířově na Karvinsku či ve Frýdku-Místku. Nejlepší ovzduší v kraji zůstává v Opavě s 61 mikrogramy na metr krychlový; i tam se však oproti úterý zhoršilo o 50 procent.

Situace by se mohla zlepšit

Podle ostravských meteorologů nadále platí výstraha před možným smogem a následným vyhlášením signálu regulace v ostravsko-karvinské aglomeraci. Takzvaný signál upozornění by mohl být odvolán během čtvrtka, pokud se situace výrazně nezhorší, řekla ČTK ostravská meteoroložka Barbora Tobolová. Během středy by se podle meteorologů měla celková imisní situace zlepšit. Hodnoty průměrných koncentrací polétavého prachu se ale pravděpodobně budou stále pohybovat nad imisním limitem.

Ve všech deseti lokalitách, kde množství polétavého prachu překročilo 100 mikrogramů na metr krychlový, by se lidé s dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, senioři a malé děti měli vyvarovat fyzické zátěže, pokud se pohybují venku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám