Hlavní obsah

Ostravští lékaři objevili unikátní novinku v léčbě popálenin

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Jako jediní v Česku a jedni z mála na světě využívají lékaři z popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice (FNO) k léčbě popálených dospělých pacientů krevní destičky přímo z jejich krve. Objev zrychluje a zlepšuje hojení hlubokých ran, které si způsobili například spálením či opařením. Lékaři doufají, že do konce letošního roku získají na novou metodu patent v USA, po skončení výzkumu i podporu zdravotních pojišťoven.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zkušenosti s novinkou, kterou ve FNO zavedli začátkem letošního roku, má například pětasedmdesátiletý Gabriel Volný z Petřvaldu u Karviné, jež se zranil při práci na zahradě. „Pálil jsem listí a hrabal. Bohužel jsem si nevšiml, že se oheň šíří. Najednou mi začaly hořet pracovní kalhoty na lýtku. Sedl jsem si do trávy a oheň uhasil, jenže montérky už jsem měl seškvařené a přilepené na kůži nohy. Tak jsem nohavici strhl i s kůží a doma jsem si zranění laicky ošetřil,“ líčil nehodu muž.

K lékaři nešel, protože mu zranění nepřišlo až tolik vážné. „Na druhý den mě ale noha začala hodně bolet. Když jsem přišel ke své doktorce, tak mě ihned poslala do nemocnice v Orlové. Odtamtud jsem šmahem jel na popáleninové centrum do ostravské fakultní nemocnice, kde mi řekli, že kdybych přišel později, tak jsem mohl přijít i o nohu,“ svěřil se Volný.

A právě on je jedním z pacientů k jejichž léčbě zdejší lékaři využili novinku. Díky použitým krevním destičkám z jeho vlastní krve se mu proto pooperační rány skvěle zhojily a jeho zdravotní stav se rychle zlepšil.

Hojení se urychlí a jizvy jsou méně vidět

„Musím říct, že lékaři odvedli výbornou práci,“ zhodnotil Volný. „Transplantaci pacientovy kůže urychlil nový koncentrát krevních destiček z jeho krve, které obsahují růstové faktory. Po nanesení látky na transplantovanou kůži se urychlí její zhojení a také vzniklé jizvy nejsou vystouplé a tak hodně viditelné, jak tomu většinou bývá. Snižuje se i riziko infekce,“ vysvětlila primářka Popáleninového centra FNO Zdenka Crkvenjaš a dodala, že metoda je součástí výzkumu, který finančně podporuje formou dvoumiliónového grantu Moravskoslezský kraj. „Objev otevírá zcela nové možnosti nejen nám, ale i ostatním odborníkům z českých i zahraničních popáleninových center,“ dodala.

Nicméně kromě radosti, která nyní mezi lékaři FNO ze zaváděné novinky panuje, se objevila i obava z jejího budoucího financování. Dotace z kraje totiž postačí jen pro 30 pacientů, přičemž již 16 bylo úspěšně vyléčeno. „Situaci s financováním budeme řešit po skončení výzkumu. Chceme jednat se zdravotními pojišťovnami, které by například mohlo zaujmout snížení finanční náročnosti léčby u popálených pacientů,“ uvedl mluvčí FNO Tomáš Oborný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám