Hlavní obsah

Policie by mohla zabavovat drogy i v malém množství, schválila vláda

Praha

Vláda na svém úterním jednání podpořila novelu zákona o policii. Ta by policistům umožnila zabavovat drogy i v menším množství, než které zakládá skutkovou podstatu trestného činu. Policisté by přestupek řešili pokutou. Po jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Návrh "policii umožní zajištění omamné a psychotropní látky v množství, které nenaplňuje skutkovou podstatu trestných činů, jejíž držení však není dovolené," konstatoval mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák v tiskové zprávě.

"Návrh umožní zajištění takové věci i v rámci blokového řízení, aniž by následně muselo o přestupku proběhnout zdlouhavé správní řízení před správním orgánem," doplnil s tím, že na přípravě zákona se podílelo jak ministerstvo vnitra, tak resorty obrany, financí a Úřad pro ochranu osobních údajů.

Trestným činem podle nyní platného zákona není držení do 15 gramů marihuany, 1,5 gramu heroinu, jednoho gramu kokainu nebo dvou gramů pervitinu. U extáze je hranice, do níž je jeho přechováváni přestupkem, čtyři tablety nebo kapsle. Držení hašiše je trestné od pěti gramů, LSD od pěti papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů. Lidé také nesmí mít více než 40 hub s halucinogenními účinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám