Hlavní obsah

Dvěma místním sdružení ODS hrozí kvůli spolupráci s komunisty zrušení

Právo, plk

Čtyři roky staré usnesení kongresu ODS, které zakazuje místním sdružením jakoukoliv spolupráci s komunisty na komunální úrovni, a to pod hrozbou odebrání licence, porušili v Bartošovicích a Lichnově na Novojičínsku. Problémem je, že koalice v obou vesnicích podporují ze strany ODS lidé, kteří kandidovali za občanské demokraty jako bezpartijní.

Foto: Jakub Dospiva , Právo

Článek

„Pokud je to tak, nemáme žádnou páku, jak to změnit. Jsou za to zodpovědní ti členové ODS, kteří umožnili tyto bezpartijní kandidáty na naši kandidátku napsat,“ vysvětlil předseda moravskoslezské ODS Zbyněk Stanjura. „Pokud někdo nechce ctít principy ODS, ať kandiduje za někoho jiného,“ dodal.

V Lichnově vyhráli ve volbách lidovci, kteří v 15členném zastupitelstvu získali sedm míst. Pět mandátů drží ODS a tři KSČM. Z 15 kandidátů ODS v Lichnově byli jen tři členové strany a jen jeden se stal zastupitelem. Za to, že podpořil spojení ODS s KSČM, hrozí nyní místnímu sdružení ODS odebrání licence.

„Nejsme s tím spokojeni, vyzvali jsme předsedu místního sdružení k podání stanoviska. Pokud se to nevysvětlí, hrozí zrušení místní organizace,“ potvrdil předseda Oblastního sdružení ODS Josef Jalůvka.

Ke spojení ODS s KSČM došlo také v Bartošovicích, kde vyhráli ve volbách komunisté. Ti mají z 15 míst v zastupitelstvu osm. Čtyři mandáty má ODS a tři volební uskupení Zelená pro Bartošovice. „Vyzvali jsme obě místní sdružení, v Lichnově i Bartošovicích, aby se k tomu vyjádřila. Pokud se bude jednat o spolupráci s KSČM ve smyslu, který kongres ODS zakázal, navrhneme zrušení obou místních organizací,“ zopakoval Jalůvka.

Reklama

Výběr článků

Načítám