Hlavní obsah

ODS a ČSSD podepsaly nad ránem v Praze koalici

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, luk, rsk, map

Představitelé pražské ODS a ČSSD podepsali v úterý nad ránem, přibližně o půl čtvrté, nečekaně koaliční smlouvu. Informaci Právu potvrdil předseda pražské ODS Boris Šťastný. ODS skončila ve volbách druhá, ČSSD třetí. Vítězná TOP 09 odejde do opozice.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Svoboda

Článek

"Mohu potvrdit, že dnes v nočních hodinách byl dohodnut rámcový návrh koaliční spolupráce mezi občanskými a sociálními demokraty v Praze," řekl Právu Šťastný.

Od dopoledních hodin pokračuje jednání o podmínkách návrhu koaliční smlouvy, který bude předložen klubu zastupitelů ODS a následně regionální radě ke schválení
předseda pražské ODS Boris Štastný

"Od dopoledních hodin pokračuje jednání o podmínkách návrhu koaliční smlouvy, který bude předložen klubu zastupitelů ODS a následně regionální radě ke schválení," doplnil Šťastný.

Podle informací České televize by ODS i ČSSD měly mít v radě města po pěti křeslech, zbývající jedno by připadlo TOP 09.

Původně byla na úterý ohlášena další jednání obou stran s vítěznou TOP 09.

Lídrem ODS byl v podzimních volbách lékař Bohuslav Svoboda. Svoboda by se měl podle neoficiálních informací stát primátorem. TOP 09, která volby v Praze vyhrála, odchází do opozice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražské ODS - Boris Šťastný (vlevo) a Bohuslav Svoboda

TOP 09 udělala chybu, projevila se nezkušenost Tůmy, míní Sobotka

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Právu řekl, že dával přednost utvoření koalice s TOP 09, jeho názor se neprosadil a rozhodnutí nakonec připadlo pražské soc. dem.

"Pokud koalice ODS a ČSSD vznikne, musejí ji provázet změny v radě, při podivném nakládání s městským majetkem a výběrových řízeních," prohlásil Sobotka s tím, že soc. dem. musí být motorem pozitivních změn.

Podle šéfa ČSSD však v jednáních také selhala TOP 09, která zprvu jednala exkluzivně jen s ODS a při rozhovorech o potenciální koalici se projevila politická nezkušenost Zdeňka Tůmy.

Dienstbier: Podrazácké uzavření dohody

Lídr pražské ČSSD Jiří Dienstbier mladší, který vedl soc. dem. do voleb, v ČT ráno uvedl, že se nikdo z ČSSD "seriózně nesnažil vyjednávat s oběma stranami." Dienstbiera mrzí, že se ČSSD více nesnažila prosadit svůj program.

I způsob, jak k tomu došlo (uzavření dohody), považuji za podrazácký
Jiří Dienstbier mladší

Dienstbier o vyjednávání oficiálně nevěděl, kolegové mu to prý neřekli. Zopakoval, že takovou koalici v pražském zastupitelstvu nepodpoří. "I způsob, jak k tomu došlo (uzavření dohody), považuji za podrazácký," zdůraznil. ČSSD podle něj porušila sliby, které dala voličům.

Dienstbiera překvapilo, že Březina i Hulinský popřeli svá slova, že se budou snažit v programové oblasti dojednat maximum. "ODS přišla s nabídkou berte, nebo neberte, TOP 09 nám nabízela kompromis, nikdo se však s nimi nepokoušel vyjednávat," řekl Dienstbier Právu.

Dienstbier rezignoval na svoji funkci poté, co jeho strana začala se ODS vyjednávat a uvažovat o koalici s ODS.

Musíme dokázat, že je to pro náš program výhodnější

Pražský poslanec ČSSD Stanislav Křeček tvrdí, že strana musí jasně prokázat, že z koaliční dohody získá s ODS víc, než s TOP 09, jinak by jí to mohlo do budoucna uškodit. "

Pokud by to pražská ČSSD neprokázala, tak by bylo jen těžké hledat rozumný důvod, proč do koalice vstoupila a vyvolávalo by to podezření, že jde jen o vzájemné kšefty," řekl Křeček Právu.

Laudát: Pohrdají vůlí voličů

Šéf pražské TOP 09 František Laudát k uzavření dohody uvedl: "Je mi líto, že jak občanští, tak i sociální demokraté pohrdají vůlí pražských voličů."

Podle jeho slov se strana pokusí o to, aby tato koalice skončila dříve než za čtyři roky, kdy jí skončí mandát.

Svoboda v pondělí řekl, že pro občanské demokraty bude klíčové, která ze stran přijde s výhodnějšími podmínkami. Je přitom zjevné, že v případě koalice ODS a ČSSD občanští demokraté počítali s postem primátora.

Komunisté opět obsadí kontrolní výbor

Komunistický zastupitel Lubomír Lédl Právu potvrdil, že jeho strana podle všeho opět získá na magistrátu post šéfa kontrolního výboru. "Ano, je to zvykové právo," konstatoval Lédl podle nějž komunisté velkou koalici při hlasování zřejmě nepodpoří. "Netroufám si tvrdit, že velkou koalici podpoříme, neboť jsme zatím neviděli konkrétní jména," dodal s tím, že hlasy KSČM mohou být důležité.

Lédl také konstatoval,že  podle jeho názoru je lepší vznik koalice ODS a ČSSD, protože pravicová vláda TOP 09 a občanských demokratů by "válcovala opozici". "Bude lepší, když bude vládnout relativně slabší koalice," uzavřel Lédl.

Anketa

Souhlasíte s koaliční dohodou ODS a ČSSD v Praze?
Ano
16,9 %
Ne
83,1 %
Celkem hlasovalo 13884 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám