Hlavní obsah

Vyjednavač ČSSD Březina si dokáže představit koalici s TOP 09

– Praha
Novinky, jim

O nabídce TOP 09 ke koaliční spolupráci s ČSSD v Praze padne rozhodnutí nejdříve v úterý po jednání zastupitelského klubu soc. dem. Uvedl to v pondělí ráno na ČT jeden z vrchních vyjednavačů ČSSD Karel Březina. Podle něj je nabídka ze strany Zdeňka Tůmy a spol. natolik zajímavá, že si koalici s ní dokáže představit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Březina (ČSSD)

Článek

Zdůraznil také, že nabídku bere soc. dem. vážně, ale důležitý je pro ni zejména program. „Je třeba říct, že sociální demokracie tady byla tři týdny v situaci, kdy s ní nikdo nejednal,“ podotkl Březina.

Narážel tak na fakt, že TOP 09 se s vyjednavači ČSSD setkala pouze jednou krátce po volbách. Poté vedla exkluzivní jednání s ODS. Několikeré roztržky však smlouvání brzdily, podle neoficiálních informací se také čekalo na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který mohl nařídit opakování voleb. Ten nakonec rozhodl o legitimnosti voleb.

Vyjednavači se obávali, že například dohodnutí nepopulární velké koalice ODS a ČSSD by voliči v případných opakovaných volbách odmítli.

Zvěsti o velké koalici

Během tří týdnů se ale také opakovaně objevovaly zvěsti, že v zákulisí je velká koalice již dohodnuta.

Kandidát TOP 09 na primátora hlavního města Zdeněk Tůma dal s kolegy v pátek ČSSD nabídku slibující jí pět křesel v 11členné radě stejně jako předtím ODS, která má přitom v zastupitelstvu o šest členů více. Navíc TOP 09 přislíbila i programové ústupky.

Místopředseda pražské ČSSD odmítl, že by se v nabídce obsazení jednotlivých křesel v radě, není ani jasné, na koho připadnou silové posty, jak TOP 09 nazývá resorty dopravy, financí a územního rozvoje.

Březina k možnosti velké koalice, která se již dříve v Praze několikrát osvědčila, řekl, že v žádném případě by neměla posvětit dosavadní pořádky ověnčené v tisku podezřeními z korupce. „ODS připravila zcela obměněnou personální nabídku, dochází i k obměně soc. dem.,“ poznamenal exministr vlády Miloše Zemana a bývalý volební manažer ČSSD pro loňské eurovolby.

Občanští demokraté ale dosud předložili pražským soc. dem. pouze svůj volební program a podle Březiny si ani nevyžádali jejich připomínky.

ODS by měla v pondělí sdělit veřejnosti jejich stanovisko k variantě vlády s TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám