Hlavní obsah

Cabaniss obvinil Bartáka, aby odvedl pozornost od podezřelé provize, řekl šéf Praga-Exportu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf společnosti Praga-Export Petr Ptáček poskytl Právu rozhovor. V něm tvrdí, že bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady firmy Tatra William Cabaniss obvinil exministra obrany Martina Bartáka, že měl požadovat úplatek, aby odvedl pozornost od podezřelé provize.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr obrany Martin Barták

Článek

Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady firmy Tatra William Cabaniss obvinil bývalého ministra obrany, náměstka ministra financí Martina Bartáka z korupce. Pan Barták podle pana Cabanisse říkal, že za peníze lze urovnat spor mezi Pragou a Tatrou. Co říkáte na spekulaci, že peníze chtěl pro vás?

To musím odmítnout. Já jsem vždy jednal sám za sebe. Je to vidět na mých schůzkách s Tatrou. Co se týká důvěryhodnosti pana Cabanisse a šéfa Tatry Ronalda Adamse, ohlašovat nějaké jednání tři roky poté, co se mělo údajně udát, je šokující. Může se stát u nějakého zelenáče, ale pan Cabaniss není nezkušený člověk, je z americké administrativy a měl by vědět, co se v takových případech dělá.

My jsme měli podezření na spáchání trestného činu a nekalého jednání pánů Cabanisse a Adamse. Protože jsme měli pocit, že porušili zákony USA, tak jsme se v listopadu 2007 formálně obrátili na americkou ambasádu, že jí předáme důkazy.

Čeho se to podezření týkalo?

Za prvé toho, že se pan Adams zaštiťoval při jednání se mnou podporou americké ambasády. Za druhé toho, že nás pan Adams chtěl jako firmu převzít poté, co nás ekonomicky zruinoval. Další věc je, že jsme měli indicie, že existuje smlouva s panem Stoškem (bývalý voják Pavel Stošek získal od vedení Tatry 27 miliónů korun jako provizi za pomoc při zprostředkování obchodu – pozn. red.). My jsme svou občanskou povinnost splnili 29. listopadu 2007, když jsme poslali americké ambasádě dopis, ve kterém jsme vyjádřili podezření, že jednání amerických manažerů tatrovky po uzavření této provizní smlouvy naplňuje skutkovou podstatu amerických federálních trestných činů. Na to ale ambasáda nereagovala.

Poté, co se prokázalo, a vojenská rozvědka potvrdila, že ta smlouva mezi panem Stoškem a Tatrou je nekalá, se pánové Adams a Cabaniss bojí, že budou čelit trestnímu stíhaní buď v USA, či u nás. Proto vystřelili dýmovnici a snaží se převést celou kauzu nekalého jednání vedení tatrovky na třetí osobu.

Myslíte, že pan Cabaniss lže, když říká, že si pan Barták řekl o peníze?

Pan Cabaniss a pan Adams jsou lháři a domnívám se, že to činí proto, že se sami dopustili nekalého jednání. Navíc pan Cabaniss jako velvyslanec silně lobboval za tatrovky i za pandury u představitelů českého státu, zároveň se ohrazoval, že se u nás dávají zakázky jednomu zájemci, a když se stal předsedou dozorčí rady, tak mu to už nevadilo. A také si myslím, že místo šéfa dozorčí rady dostal jako prebendu za to, že pomohl lobbovat pro svého přítele Adamse.

Jak se znáte s panem Bartákem?

Jako s mnoha jinými z oboru či ze společenského života. Není to žádný blízký vztah. Já bych se k celé akci nevyjadřoval, kdyby nebyla zmiňována naše společnost. Věřím, že to bude brzy vyšetřeno. Obávám se ale toho, že když se dva lidé domluví a přijdou s nějakou historkou, dokážou odrovnat jakéhokoli politika. To je útok na demokracii u nás.

Představte si, že se takové útoky začnou množit, a všichni ti politici si budou muset vzít minimálně neplacené volno. Také si musíme uvědomit, že pan Cabaniss není představitel USA, ale samostatně podnikající osoba žijící ze zisků zakázek, které byly předány Tatře bez výběrového řízení.

Říkal jste, že firma Praga šla do kolen. Jak to s ní vypadá teď?

Pragovka se v podstatě rozpadla. Já se věnuji obchodní činnosti (firma Praga získala za ministra Bartáka bez výběrového řízení zakázku na dodání obrněnců Iveco pro českou armádu – pozn. red.) a rozvoji dobrého jména Pragovky.

Proč jste firmu neprodali Tatře?

Protože jsem jejich nabídku považoval za skandální, neboť padla poté, co představitelé Tatry pomlouvali Pragu, že dělá nekvalitní výrobky. Ještě jsem chtěl poznamenat, že Tatra před rokem získala další zakázku za sto miliónů od ministerstva na další auta. Myslíte, že by člověk, který si řekl o provizi (Barták) a byl takto odbyt (Cabanissem), dal té firmě (Tatře) další zakázku? Narážím na to, že Cabanissovo tvrzení je naprosto vykonstruované.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám