Hlavní obsah

Teplé počasí opět láme rekordy, v Praze bylo přes 21 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Počasí nadělilo v polovině listopadu velmi teplý víkend, který připomíná spíše přelom jara a léta. V Praze na Karlově vyšplhala teplota odpoledne na 21,2 stupně Celsia, přičemž dnešní rekord tam byl poprvé překonán už kolem poledne, kdy meteorologové naměřili 18,1 stupně. Dosavadní nejvyšší teplota pro tento den byla z roku 1926 a činila 16,7 stupně.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jako v létě to vypadalo v neděli odpoledne u plzeňského rybníku Bolevák. Parta místních otužilců se musela smířit s neotužileckými podmínkami, voda ale prý byla fajn.

Článek

Teplo má být ještě v pondělí, pak se začne ochlazovat.

Podle meteorologů je pro toto období spíše obvyklá denní teplota tři až osm stupňů. Na listopad neobvykle vysoká teplota v Česku je způsobena prouděním velmi teplého vzduchu od jihozápadu do celé střední Evropy.

V Praze dnes překonala teplota rekordy hned na třech místech. Kromě Karlova to bylo odpoledne také v Libuši, kde naměřili 18,9 stupně. Dosavadní rekord byl starý čtyři roky a činil 13 stupňů. Poprvé byl dnes v Libuši překonán už kolem poledne, kdy tam bylo 17,1 stupně. Také ve Kbelích padl rekord z roku 1926, kdy tam naměřili 15,1 stupně. Dnes v poledne tam bylo 17,9 stupně.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Lidé se vyhřívají v parku za slunného podzimního odpoledne, které vládlo v neděli v centru hlavního města.

Tabulky s rekordy dnes přepsalo počasí také v Plzni, Chebu, v Ústí nad Labem-Kočkově a v Doksanech na Litoměřicku. V Plzni bylo kolem poledne 19,2 a odpoledne 18,9 stupně. Předchozí rekord byl z roku 2006 a měl hodnotu 13,2 stupně. Rekord dnes kolem poledne padl i v Ústí nad Labem-Kočkově, odpoledne se neměnil - bylo tam 14,8 stupně Celsia. Předchozí byl z roku 2006 a byl 12,7 stupně.

Naopak v Chebu a v Doksanech na Litoměřicku se odpoledne oteplilo ještě více. V Chebu dnes kolem poledne meteorologové naměřili 14,9 stupně, odpoledne pak 17 stupňů. Rekord dosud držel rok 2006, kdy v Chebu bylo 11,5 stupně. V Doksanech naměřili před čtyřmi roky 15,2 stupně, dnes dopoledne 17,4 a odpoledne 19 stupňů.

Na Moravě jen kolem 10 stupňů

V Hradci Králové dnes také padl teplotní rekord. Teplota vystoupala na 16,3 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1940 měl hodnotu 16,1 stupně.

V Husinci na Prachaticku dnes meteorologové naměřili 20,4 stupně Celsia. V Českých Budějovicích naměřili dnes maximální teplotu 18,8 stupně Celsia. Rekord ze 14. listopadu z roku 1940 je však 19,3 stupně Celsia.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Vlivem neobvykle vysokých teplot na tuto roční dobu začaly na habrech obecných v Brně rašit pupeny.

Na střední a jižní Moravě dnes bylo zataženo s nízkou oblačností a s teplotami kolem 10 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám