Hlavní obsah

Kauza Barták ohrožuje existenci stíhačů, politici chtějí vyčistit chlév na obraně

Novinky, Alex Švamberk

Obvinění z americké strany, že bývalý ministr obrany Martin Barták požadoval úplatek od Tatry, sjednotilo opozici i koalici ve volání po transparentnosti nákupů v resortu obrany. Místo nadstranické aliance politiků proti korupci se ale premiér Petr Nečas (ODS) a úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka do sebe v Otázkách Václava Moravce pustili ve snaze vytěžit z toho politický kapitál. Obě strany ale měly pochybnosti o nutnosti nadzvukového letectva.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý ministr obrany Martin Barták

Článek

Zatímco Sobotka trval na parlamentní vyšetřovací komisi, Nečas ji odmítá a chce, aby vše řešila policie a orgány činné v trestím řízení. „Parlamentní komise bude fušovat do činnosti orgánům v trestním řízení a bude vytvářet politické tlaky.“ Vyšetření se ale nebrání: „Považuji, za vyloučené, aby se to zametlo pod koberec bez ohledu na to, na koho to dopadne podle principu padni komu padni.“ Čelil Sobotkovu výpadu, že pozoruje rozklad autority premiéra. Vadí mu, že Barták neodešel z funkce.

Nečas vyzýval ke společnému boji a chtěl sjednocení všech, kdož nechtějí korupci: „Aliance bez ohledu na stranickou příslušnost. A ne trapné vytloukání politického kapitálu.“

Při vytváření aliance zase Sobotka řekl: „Vytvořme aliance proti korupci, ale odmítám ji s Bartákem, Kalouskem, Parkanovou a Šmerdou, kteří seděli na ministerstvu v době, kdy se uzavíraly sporné zakázky CASA, Dingo, Tatra, Iveco.“

Kauza gripen ohrožuje existenci stíhačů

Nečas kontroval, že sociální demokracie opominula sporné kauzy z let, kdy byla u moci. Podle něj by se pak museli z aliance vyloučit všichni, kteří hlasovali pro nákup stíhaček JAS 39 Gripen. Podle něj šlo o korupci. Podle Nečase sociální demokracie a její partneři tlačily gripeny jako buldozer, takže všechny ostatní výrobci od projektu ustoupily.

Obě strany se shodly, že je nutné rozhodnout, co bude dál vzhledem k tomu, že pronájem gripenů vyprší v roce 2014. Obě strany se také shodly, že je nutné posoudit, zda ČR potřebuje skutečně nadzvukové letectvo. Sobotka o tom vyjádřil velké pochybnosti „v situaci, kdy se rozkládá státní správa, policisté nemají na benzín, nejsou peníze pro rodiny, co se starají o invalidní děti.“

Také připustil, že je nutné udělat analýzu, zda Česko potřebuje nadzvukové stíhačky. Pokud ano, znamenalo by to podle něj, že by se vypsalo otevřené výběrové řízení. Toho by se účastnily i další firmy a nevyhrál by to automaticky Saab a BEA s gripenem.

Ovšem náhrada gripenů jinými stroji by znamenala dodatečné náklady na přeškolení pilotů a zavedení nových systémů, což by mohlo vést k tomu, že ČR zůstane bez nadzvukových stíhaček, protože zavedení nového typu by bylo obtížné a drahé. Čeští piloti na gripenech přitom byli letos nejlepší na cvičení NATO Tiger Meet.

Hašek chce, aby promluvil Topolánek

Podle kandidáta na předsedu ČSSD Michala Haška kauza vyžaduje okamžité společné vyšetřování orgánů ČR a USA: "K údajné žádosti o úplatek došlo na území USA a vyšetřování by měly vést americké orgány ke spolupráci s ČR."

"Protože šlo o delegaci premiéra Topolánka v USA, měl by Mirek Topolánek sdělit, co o celé záležitosti ví. Bývalý ambasador USA by měl vysvětlit, zda podle amerických zákonů žádost o korupci oznámil a zda požádal americké úřady o zahájení vyšetřování," dodal Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám