Hlavní obsah

Lídr ODS v Praze Bohuslav Svoboda nechce při jednáních podrážet

Právo, Lukáš Bek

Kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda komentuje jednání o sestavení koalice v hlavním městě. Odmítá, že by dohoda s ČSSD byla podepsána v pondělí. Podle něj je nejprve nutné uzavřít jednání s TOP 09. Celý rozhovor otisklo sobotní Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr pražské kandidátky ODS Bohuslav Svoboda

Článek

Dohoda o radnici v hlavním městě už je podle informací Práva jasná – koalice ODS a ČSSD. Je to tak?

Já to v tuto chvíli pořád vidím tak, že jednání s topkou se v nějaké podobě musí uzavřít. Jediný problém je v tom, že já ani nikdo nejsme schopni předvídat další vývoj. Předpověď, jak se TOP 09 bude chovat, je neskutečně obtížná, protože všechny ty reakce, které zatím probíhaly, byly podivné. Bylo možné si je vysvětlovat třeba tak, že čekají na rozhodnutí městského soudu, aby mohli oslovit ČSSD.

V okamžiku, kdy soud odmítl návrh na zrušení voleb v Praze kvůli změně volebního systému, otevřela TOP 09 jednání s ČSSD. Čili faktorů je celá řada, i když z logiky věci by vyplývalo, že středopravicová koalice by měla být obrovsky silná a výhodná pro naši představu nové podoby demokratické ODS, která se bude chovat jinak než ODS, která měla v Praze před čtyřmi lety svých 54 procent. Na druhou stranu existují obavy, jestli tato kooperace bude zájmem silnějšího partnera.

Co říkáte na argument, podle něhož ODS chce koalici s ČSSD už proto, aby byly zachovány staré pořádky a léta budované klientelistické vztahy?

Ta argumentace je nejsnazší, na to volič dobře slyší. Je to velmi jednoduché, je to prvoplánové. Já však tomu argumentu velmi rozumím a těžko se proti němu něco namítá, i když tyto věty nikdy nebyly úplně dobře podloženy, aby byl někdo za to zavřený, obžalovaný. To je slabina té věci.

Primátor rozhoduje, něco může udělat, ovlivnit a určitě ve vyjednáváních je výhoda primátora mít.
Bohuslav Svoboda

Na druhou stranu my dopředu deklarujeme, že chceme všechny tyto věci otevřít, například výběrová řízení. Chceme protikorupční opatření uvést v život. Chceme otevřít radnici tak, že všechna její rozhodnutí budou kdykoli dohledatelná. Kdokoli se bude moct podívat do elektronických záznamů, chceme zavést rodné listy zakázek od té první smlouvy až k ceně za realizaci. To je jediná cesta.

Já jsem neustále tvrdil, že ODS se bude měnit i v tom, že použije jiné lidi do rady, ale nikdo tomu nevěřil ještě dva dny předtím, než se to uskutečnilo. Nikdo nevěřil, že ODS udělá takovou sebereflexi.

Druhý den poté, kdy jsme to udělali, přišlo naprosto razantní prohlášení TOP 09, že se snažíme vrátit zpátky staré struktury. Bylo to zcela nesmyslné a nelogické. Pak přišla žádost, aby vyjednával také předseda strany (Petr Nečas), aby to mělo nějaký dozor. Já nemohu na sobě nechat věty, že se znovu snažím ustavit stejné pořádky, když jsem den předtím po čtyřhodinovém jednání prosadil v pražské ODS něco jiného.

Byla jednání s TOP 09, kde vás měli obviňovat ze lží, hodně bouřlivá?

Já říkám pořád dokola totéž. Na konci jednání zazní jako výstup pro novináře závěr: dohodli jsme se na tom, že tady tito dva budou srovnávat návrh koaliční smlouvy s dalším programem a připraví se podklady pro další kolo. V něm řekneme, toto chceme jinak, a druhá strana bude schopna to buď připustit, nebo odmítnout.

Ale druhý den se v novinách objeví, že jednání je špatně vedené, že by tam měl být jiný vyjednavač, a objeví se tam věta o tom, že jsou obavy, jestli v pozadí ODS nejedná se sociální demokracií. Já s tím neumím nic udělat. My jsme s nimi nejednali, nesešli jsme se s nimi, přesto to znovu vyběhne.

Dáváte najevo, že pravicovou koalici nechce TOP 09, oni přitom tvrdí totéž o vás.

Já jsem to doteď neříkal. Myslel jsem, že síla Zdeňka Tůmy v týmu je větší. A Tůma je seriózní a slušný člověk. Myslím si, že na řadu věcí má také jiný názor. Ale přestože takhle sedíme proti sobě a něco si povídáme, je ten děj potom jiný. Samozřejmě se snažíme najít odpověď na to, proč je jiný. A je to proto, že tam jsou vazby mezi bývalými členy ODS, kteří jsou v topce, a ODS.

Myslíte předsedu pražské TOP 09, bývalého člena ODS Františka Laudáta?

Třeba. Nebo je tam jiná hra, která znamená, že by to pro ně z nějakého důvodu bylo se sociální demokracií výhodnější. Nebo nás chtějí dostat do kouta, aby jejich podmínky v koaliční smlouvě byly výhodnější. Pravda je, že oni na začátku nastavili nějaké své priority – dopravu, finance, územní plán. Prostě to vyjednávání neprobíhá v klasické podobě, kdy o něčem mluvíme, něco nabízíme, ptáme se, je to pro vás dobré, špatné?

Pořád to probíhá pod palbou jako, „tady si sice něco povídáme, ale zítra vydáme prohlášení, že vy stejně jednáte se sociální demokracií“. Nevím. Tohle neumím. Jedna věc je mít nějakou představu o tom, jak by to bylo správné, a druhá věc je, že musíme vytvořit něco, co bude čtyři roky fungovat. Představa, že teď dohaduji něco, co za tři měsíce začne skřípat, a někdo se začne pohybovat v jiných mantinelech při znalosti poměrů, které v tom zastupitelstvu jsou, to je velmi důležitá věc. Klíčové je, zda partner bude spolehlivý, nebo zda mám nějaké páky, jak ho řekněme ovládat.

Je takovým partnerem sociální demokracie?

Kdybychom hovořili úplně obecně, tak z tohoto pohledu je partner, který je druhý. Naše síla by byla v jednání s ním větší.

Hlavně potřebuji vědět, jestli koaliční partner, kterého budu mít, bude se mnou nadále jednat férově.
Bohuslav Svoboda

A vy primátorem.

Pojďte si odmyslet ta jména. Někdo z ODS by mohl být primátor a byla by tam síla té funkce. Nejde o to, že by to bylo pro mě výhodné. Je možné říkat ano, měl bych větší židli nebo větší pracovnu, ale podstata primátorské věci je, že to je vlastně určité zařazení, které ve struktuře magistrátu něco znamená.

Musím se zeptat znovu. Schválíte v pondělí dohodu s ČSSD?

V pondělí určitě nebude nic uzavřeno. Já využiji veškerého svého vlivu, abychom v pondělí byli schopni říct, ať už vývoj dalšího jednání bude takový, nebo onaký, že naše jednání pokračuje s TOP 09 do uzavření koalice. Znamená to, že se budeme hádat a třeba říkat, že nechceme pustit dopravu. Ale nebude to věc, která by koalici zbořila.

Nebo řekneme: dospěli jsme k názoru, že koalice s TOP 09 by byla chyba a my toto jednání končíme.

Jak to dopadne dál, já v tuto chvíli nevím. Jsme v nevýhodě, protože dodržujeme to, co jsme řekli – že až v okamžiku, kdy uzavřeme jednání s TOP 09, otevřeme jednání se sociální demokracií. Jestli se nemýlím, tam už jednání (mezi TOP 09 a ČSSD) odstartovala. Samozřejmě naše nabídka sociální demokracii, kterou jsme dali na začátku jako klasické oslovení všech stran, byla velmi tvrdá, zatímco nabídka, kterou oni dostanou od TOP 09, bude jistě výhodnější.

Není tedy teď čas, aby nabídka ODS vůči ČSSD byla vstřícnější?

Já hlavně potřebuji vědět, jestli koaliční partner, kterého budu mít, bude se mnou nadále jednat férově. Proto já to nemohu takovýmto trikem podtrhnout. Tím bych tu odpověď nezískal. Jen bych věděl, že jsem někoho uplatil nebo získal pomyslnou výhodu. Chtěl bych, aby se to posunulo do roviny, že dvě strany, které se rozhodnou, pro spolupráci mají ještě jiné důvody, než že by to bylo ekonomicky výhodné, mediálně výhodné.

Může se stát, že tento postup dovede ODS do opozice. Pak můžete říkat, že to byla moje osobní chyba, že jsem nezačal jednat dřív, ale vnímal bych opozici jako výhodnější, když bych zjistil, že obě ty strany by na mě v kterékoli fázi udělaly podraz.

Reklama

Výběr článků

Načítám