Hlavní obsah

Zelené povede dále Liška, sjezd strany ho zvolil předsedou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stranu zelených povede i nadále její dosavadní předseda Ondřej Liška. Na sobotním sjezdu o tom rozhodli představitelé strany.

Foto: René Volfík , ČTK

Ondřej Liška

Článek

V tajné volbě na sjezdu strany získal Liška 125 hlasů z 209. Od začátku byl dosavadní předseda jasným favoritem volby, jeho protikandidáti výraznou podporu nezískali.

Obměna nicméně čeká nejužší vedení strany. Žádný ze stávajících místopředsedů svou funkci nebude obhajovat. Delegáti nyní volí místopředsedy a tři členy předsednictva strany. Do nejužšího vedení se zřejmě dostanou i někteří Liškovi oponenti a jeho tým nebude zcela podle jeho představ.

“Uvědomuji si, že žádný předseda nedokáže sám vyvést stranu z mimoparlamentního stínu. Věřím, že se mi podaří společně s novým předsednictvem a našimi členkami a členy vrátit Stranu zelených do parlamentu. Rád bych, aby se čeští zelení inspirovali fenomenálním úspěchem svých německých kolegů a stali se opět silnou stranou,” uvedl ke svému zvolení Liška.

“Ministry životního prostředí a školství považuji za odstrašující příklady omezeného vidění světa a názorů patřících do minulého století. Oba nám dávají skvělou příležitost stát se opět mluvčími těch, kdo věří, že dobré vzdělání či zdraví lidí a životní prostředí není otázkou luxusu, naší kupní síly, ale základní právo člověka v 21. století," dodal.

Oponenti Lišky chtěli poukázat na jeho chyby

Liška nebyl jediným uchazečem o nejvyšší stranickou funkci, byl ale jasným favoritem volby. Už během dne na sjezdu opakovaně zaznělo, že ostatní kandidáti nemají šanci a chtějí svou kandidaturou spíše poukázat na Liškovy chyby a prezentovat jiný pohled na směřování strany.

Na předsedu kandidoval také vedoucí analytické sekce SZ Karel Helman z Prahy 4 a Giuseppe Maiello, předseda základní organizace Strany zelených v Klánovicích. Přímo na sjezdu oznámili zájem o předsednické křeslo další dva kandidáti - Martin Marek a Ivana Kyselková. Nejvíce hlasů z Liškových protikandidátů získal Helman, kterého volilo 35 delegátů. Miello dostal 27 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám