Hlavní obsah

Kdo donutil Bartáka k neplacenému volnu? Nečas s Kalouskem se opět hádají

Novinky, jim, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý ministr obrany a nyní náměstek ministra financí Martin Barták je opět jablkem sváru. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítl potvrdit, že by jej kontaktoval šéf vlády Petr Nečas s tím, aby Barták podezřelý z korupce okamžitě přestal působit na ministerstvu. Premiér sdělil novinářům, že Barták si vzal neplacené volno až po jeho intervenci. Kalousek ale tvrdí, že to bylo z vlastní vůle Bartáka.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Musím říct, bohužel, že o tom vůbec nic nevím. Jediné, co je pravda, že za mnou přišel někdy po 10:00 náměstek Barták a požádal mě, zda bych mu nedal neplacené volno. Já jsem mu vyhověl, takže už ho má. O žádných intervencích nic nevím, náměstek Barták se rozhodl sám,“ sdělil Novinkám Kalousek.

Možnost, že by premiér kontaktoval přímo Bartáka, pokládá ministr financí za vyloučenou. „Já jsem se ho na to ptal a on o tom taky nic neví,“ řekl Kalousek. „Nijak si to nevysvětluju, prostě říkám, co je pravda,“ doplnil.

Nečas: jde o umělý spor

To však Nečas popřel. "Důrazně se ohrazuji proti tvrzení ministra financí Miroslava Kalouska, že při naší dnešní telefonické komunikaci o Martinu Bartákovi 'nepadlo ani slovo',“ uvedl v tiskovém prohlášení, které doplnil i o časový harmonogram událostí.

"Tato fakta nemohou být předmětem sporu a pan ministr Kalousek je zkrátka nemůže popřít. Bylo by podivné, kdyby tento umělý spor měl zastřít vážnou podstatu celé kauzy," uzavřel Nečas.

Průběh událostí podle premiéra Nečase
9:06Ministerstvo financí vydává první vyjádření náměstka Martina Bartáka, kde jednoznačně odmítá nařčení zveřejněná v médiích.
10:05ČTK vydala zprávu, v níž ministr Kalousek na kauzu reaguje: "Příslušná rozhodnutí pak učiním na základě výsledků jejich šetření."
11:15Hovořil jsem s ministrem financí telefonicky poprvé ohledně setrvání Martina Bartáka ve službě. Dal jsem jasně najevo, že nesouhlasím s rozhodnutím až po skončení vyšetřování. Doporučil jsem, aby do doby vyšetření celé kauzy zůstal Martin Barták na neplacené dovolené.
11:48Odbor tiskový a styku s veřejností Úřadu vlády obdržel nové vyjádření Martina Bartáka o tom, že požádal ministra o neplacené volno. Následně pan ministr telefonicky na toto vyjádření upozornil tiskového mluvčího vlády.
12:02Ministr financí mne telefonicky informoval o vydání nového Bartákova vyjádření.

Kalousek na Nečasova slova reagoval ještě jednou večer: "Musím trvat na tom, že žádost o neplacené volno mi předložil pan náměstek Martin Barták z vlastního rozhodnutí, svobodně a bez jakékoli intervence mojí, či pana premiéra. Upřímně řečeno, nedokážu si ani prakticky představit, jak by taková intervence mohla vypadat. V personálních otázkách je ministr zcela suverénní a žádný jiný člen vlády, ani premiér, do nich nemůže účinně intervenovat," sdělil médiím Kalousek.

"Proč se pan předseda vlády snaží vzbudit dojem, že se nejednalo o svobodné a samostatné rozhodnutí pana náměstka Martina Bartáka, netuším. To ví jen předseda vlády sám. Společně s panem premiérem se domnívám, že toto nedorozumění nemůže a nesmí zastřít vážnost celé kauzy, která musí být bezodkladně prošetřena. Do té doby se na mém stanovisku, které jsem prezentoval dnes ráno, nic nemění," dodal Kalousek.

Kdo přiměl Bartáka k odchodu na dovolenou

Premiérovi se nelíbilo, že chtěl šéf resortu financí počkat na výsledky šetření a až na jejich základě se rozhodnout, jak s Bartákem naložit. Premiér pak novinářům potvrdil, že Barták si vzal neplacené volno až po jeho intervenci.

"Poté, co pan ministr financí Kalousek sdělil dnes (v pátek, pozn. red.) dopoledne, že o panu Bartákovi rozhodne až poté, co skončí vyšetřování, tak jsem se s ním neprodleně spojil a jasně jsem sdělil, že nepovažuji za přijatelné, aby pan Barták byl činný ve svém úřadě v době, dokud neskončí prošetření tohoto závažného nařčení," uvedl Nečas na tiskové konferenci.

Na dotaz, zda lze jeho vyjádření chápat tak, že Barták požádal o dovolenou až po jeho intervenci, odpověděl premiér kladně.

Podle Kalouska by Barták neměl zastávat vysokou funkci až do chvíle, kdy padne obvinění. „Ale k ničemu takovému nedošlo, tak já doufám, že proběhnou předběžné úkony a že proběhnou rychle,“ řekl Kalousek.

Barták není poprvé v ohnisku sváru. Posledně byla rozepře mezi ministrem obrany Alexandrem Vondrou a Kalouskem, když Vondra připisoval zásadní díl odpovědnosti za pochybný nákup pandurů Bartákovi coby tehdejšímu náměstku na obraně. Kalousek se za svého muže postavil a označil Vondru za hlavního lobbistu v obchodu s pandury. Jeho slova pak podpořil i expremiér Mirek Topolánek (ODS). Jejich nařčení pak tvrdě odsoudil Nečas jako „lži, dehonestace a pomluvy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám