Hlavní obsah

Chudoba bude brzy problém, myslí si každý třetí Čech

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se v blízké budoucnosti bude potýkat s problémem chudoby, myslí si více než tři čtvrtiny lidí. Za chudé se momentálně považují necelé dvě pětiny rodin, což je zhruba stejně jako v minulých letech. Lidé se zároveň nedomnívají, že by si za chudobu mohl každý sám. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Problému chudoby se do budoucna obává 78 procent Čechů. Nejčastěji jde o lidi nad 60 let věku a domácnosti s nižším finančním a majetkovým zabezpečením.

"Obecné obavy z problému chudoby se zatím nijak výrazně neodrážejí v subjektivním vnímání vlastní rodiny. V současné době svou rodinu jako chudou označují necelé dvě pětiny respondentů (38 procent). Tento podíl nepředstavuje nijak zásadní nárůst v porovnání s předchozími výzkumy," uvedla agentura.

Máte pocit, že jste chudá rodina - kladné odpovědi (v procentech)
srpen 1995duben 2004březen 2009říjen 2010
29443638
Zdroj: STEM

Výrazně nižší procento rodin, které se považovaly za chudé bylo v rámci výzkumů zaznamenáno naposledy v polovině 90. let, kdy se například v roce 1995 označilo za chudou rodinu 29 procent dotázaných.

Bezmála tři čtvrtiny lidí (72 procent) zároveň nesdílí názor, že za  svou chudobu si může každý sám. Ještě výrazněji odmítají tuto tezi ti, kteří za chudou označili vlastní rodinu. Z této kategorie se s názorem neztotožňuje 84 procent respondentů.

Anketa

Máte pocit, že vaše rodina je chudá?
ne, s penězi vycházíme dobře
47,1 %
ne, i když si nemůžeme koupit vše, co bychom chtěli
42,8 %
ano
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42813 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám