Hlavní obsah

Senátoři schválili balíček vládních sociálních škrtů

– Praha • Aktualizováno

Senátoři v pátek schválili všechny čtyři úsporné zákony. Nejprve hlasovali o balíčku úspor v sociální oblasti, který mění vyplácení porodného a rodičovského příspěvku a snižuje příspěvek na péči pro některé zdravotně postižené. Změní i způsob odměňování státních zaměstnanců. Další úsporné zákony snižují příspěvky politickým stranám a podporu stavebního spoření. Občany čekají také daňové změny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Tomáš Julínek při jednání horní komory parlamentu

Článek

Právě kvůli změnám v odměňování státních zaměstnanců vyhlásili odboráři na 8. prosince stávku.

S návrhem seznámil přítomné zákonodárce ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Návrh, který Senát schválil ještě ve starém složení, nyní dostane k posouzení prezident. Horní komora jedná stejně jako Sněmovna ve stavu legislativní nouze, což vzbuzuje mnohé kontroverze.

Žádný ze senátorů si na schvalování zákonů v předvolebním složení horní komory nestěžoval. Soc. dem. se ale nelíbilo zkrácení lhůty i forma tzv. legislativní nouze.

Změny se dotknou rodičovské i nemocenské

Nárok na porodné by podle předlohy měly mít ženy pouze za první narozené dítě, jestliže příjem jejich rodiny nepřesáhne 2,4 násobek životního minima. Celková výše rodičovského příspěvku bude limitována 216 000 korunami. Tato suma se pak rozdělí počtem měsíců, po které bude chtít rodič zůstat doma. Limity rodičovské zůstanou stejné jako v současnosti, nejkratší bude dva roky, nejdelší čtyři roky. Kromě toho by měl být snížen také příspěvek na péči v prvním stupni ze 2000 na 800 korun.

Součástí úsporného balíčku je i novela zákoníku práce, která má umožnit vládě, aby stanovila nařízením okruh zaměstnanců, se kterými bude možné sjednat smluvní plat, a to mimo stanovené platové tarify pro platové třídy a platové stupně. Nyní se takový způsob určování platů používá například ve zdravotnictví či v uměleckých profesích.

Balíček dále počítá s novými pravidly pro poskytování nemocenské. Měla by se vyplácet až od 22. dne nemoci. Do té doby budou zaměstnavatelé platit svým zaměstnancům náhradu mzdy. V současnosti ji vyplácejí pouze do 14. dne nemoci. Novela také upravuje výši nemocenské. V minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období.

Sníží se také podpora politickým stranám za získané mandáty a snížení se dočká také státní příspěvek na stavení spoření.

Daň z příjmů
* Snížení základní slevy na poplatníka o 100 Kč měsíčně, a to jen přechodně v roce 2011. Sleva na děti se nijak nezmění.
* Zdanění důchodů pracujících důchodců, pokud si vydělají trojnásobek průměrné mzdy (840 tisíc Kč ročně a více). Důchod bude pak zdaněn v rámci daňového přiznání za příslušný rok.
* Zdanění výsluhového příspěvku a přídavku na bydlení u vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů (15 %).
* Zdanění poslaneckých náhrad.
* Zrušení pětiletých daňových prázdnin pro ty, kdo vyrábějí elektřinu z obnovitelných zdrojů (daňové prázdniny se uplatní naposledy za rok 2010).
Stavební spoření
* Státní příspěvek už za rok 2010 bude zdaněn 50 %.
* Státní příspěvek pro rok 2011 se sníží z maximálních 4500 a 3000 Kč na jednotných až 2000 Kč.
* Úroky z vkladů a úrokových bonusů budou od roku 2011 zdaněny 15 % řadu návrhů novel zákonů, které po schválení v parlamentu mají nabýt účinnosti
Platy státních zaměstnanců
* Objem mzdových prostředků klesne o 10 %.
Sociální opatření
* Porodné bude vypláceno pouze na první dítě a jen u rodin s příjmem do 2,4násobku životního minima (výše porodného zůstává 13 000 korun, u dvojčat a více dětí 19 500 korun).
* Čtyřletý rodičovský příspěvek, kdy rodič nejdříve pobíral mateřskou, bude snížen z maximálních 224 200 Kč na 216 000 Kč za celou dobu vyplácení a celkově vyplacená částka bude shodná s dvouletou rodičovskou.
* Čtyřletý rodičovský příspěvek, kdy rodič nepobíral nejdříve mateřskou a rodičovský příspěvek dostával hned od narození dítěte (nezaměstnaní, studentky atd), se ale sníží daleko výrazněji - z maximálních až 262 200 na 216 000 korun. Tříletá rodičovská se nezmění a činí maximálně 235 600 Kč.
* Příspěvek na péči pro lidi s nejlehčím stupněm postižení se sníží z 2000 na 800 korun měsíčně.
* Zruší se sociální příplatek od prvního ledna příštího roku pro sociálně slabší rodiny (nahradí ho pomoc v hmotné nouzi).
* Nezaměstnaní si nebudou moci přivydělávat.
* Podpora v nezaměstnanosti se sníží pro toho, kdo dá sám výpověď nebo rozváže pracovní poměr dohodou (jen 45 % předchozího výdělku).
* Bude-li vyplaceno od zaměstnavatele odstupné, podpora v nezaměstnanosti se začne poskytovat až po uplynutí doby, která odpovídá výši odstupného (například při odstupném ve výši dvou měsíčních platů se podpora v nezaměstnanosti začne poskytovat až po těchto dvou měsících).
* Státní příspěvek nezaměstnaným, kteří začnou podnikat.
Nemocenská
* Denní výše nemocenské má činit i nadále jen 60 % denního vyměřovacího základu po celou dobu pracovní neschopnosti.
* Nemocenské pojištění pro firmy se nesníží.
* Zaměstnavatel bude platit lidem náhradu za nemoc tři týdny místo dosavadních dvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám