Hlavní obsah

John chce překopat vnitro s pomocí auditorů

Právo, Jakub Troníček

Ministerstvo vnitra má pod vedením šéfa Věcí veřejných Radka Johna projít zásadní restrukturalizací. Úřad se chce zbavit některých činností, zvýšit efektivitu a snížit náklady. Jak toho docílit má resortu podle zjištění Práva poradit za 14,5 miliónu korun soukromá firma.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Ministerstvo už v této souvislosti vyhlásilo veřejnou zakázku a auditorskou společnost, která má konkrétní změny ve struktuře resortu navrhnout, chce vybrat začátkem prosince. Samotná restrukturalizace by měla podle plánu začít v příštím roce.

„Abychom se vyrovnali s dramaticky sníženým rozpočtem na příští roky, musíme vymést kostlivce ze skříně a najít opravdové a systémové úspory tam, kde jsou skutečné rezervy,“ řekl k tomu Právu John.

K restrukturalizaci prý vnitro přistupuje hlavně z ekonomických důvodů, cílem vypsané zakázky je popsání současného stavu a zároveň navržení řešení, které zefektivní strukturu ministerstva a sníží náklady.

„K tomu, aby se z ministerstva vnitra stal opravdu moderní a efektivní úřad, je třeba nejprve podrobná analýza současného stavu,“ vysvětlil John, proč si s restrukturalizací nechá radit za 14,5 miliónu korun od soukromé společnosti.

Langer: má to vědět sám

Např. bývalý šéf resortu vnitra Ivan Langer (ODS) ale právě tento fakt ostře kritizuje: „O tom, co chce s ministerstvem dělat, musí mít představu sám ministr už v okamžiku, kdy do té funkce nastupuje, a ne si po půl roce nechávat zpracovávat návrhy od soukromé poradenské firmy za peníze daňových poplatníků.“

Obdobně se vyjádřil i stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. „Ten úřad je skutečný moloch a některých činností by se zbavit mohl, např. informatiky, ale nedokážu si představit, že soukromá firma bude za několik miliónů určovat, jak bude vnitro vypadat. To nepovažuji za správné,“ konstatoval Tejc.

John ale v této souvislosti upozorňuje, že zakázku financuje Evropská unie prostřednictvím svého operačního projektu zaměřeného na lidské zdroje a zaměstnanost.

O propouštění se teprve rozhodne

Podle Vladimíra Řepky z tiskového odboru ministerstva má projekt analyzovat všechny služby úřadu z pohledu jejich kvality, nezbytnosti, účelnosti, efektivnosti a hospodárnosti. Poradenská firma má zároveň navrhnout optimální organizační strukturu ministerstva, stejně jako řídící a kontrolní procesy, a současně připravit doporučení, které činnosti by už ministerstvo vykonávat nemělo nebo u kterých by připadal v úvahu outsourcing.

O tom, kolik lidí bude muset ministerstvo po restrukturalizaci opustit, nechtějí zatím jeho zástupci spekulovat. „To je zatím velmi předčasná otázka, počkáme na vyhodnocení cílů veřejné zakázky,“ poznamenal k tomu Řepka. Už za Langera přitom ministerstvo zeštíhlilo o 20 procent zaměstnanců.

Stejně jako případné propouštění nechce ministerstvo předjímat ani to, jakých činností by se mohlo do budoucna zbavit.

Zároveň se samotným ministerstvem chce John restrukturalizovat příspěvkovou organizaci Zařízení služeb, která se stará např. o údržbu a správu resortních nemovitostí, zajišťování nejrůznějších servisních prací nebo ubytování a školení. Pravě jejího šéfa Milana Kocíka John v říjnu odvolal kvůli závažným pochybením v hospodaření organizace z funkce.

Právo už v této souvislosti informovalo, že v reakci na zjištěné nedostatky už John poslal na zařízení služeb auditory, kteří mají hospodaření zpětně prověřit. Stejné kontroly John nařídil také na policejním prezidiu a na generálním ředitelství hasičského záchranného sboru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám