Hlavní obsah

Pražská TOP 09 pošle nabídku na koalici i ČSSD

– Praha
Právo, dan, jov

Pražská organizace TOP 09 nakonec obrátila a otevřela si dveře k dosud zapovězené variantě vládnutí pražskému magistrátu. Šéf místní TOP 09 František Laudát potvrdil Právu, že poslat nabídku na uzavření koalice s ČSSD se rozhodli poté, co ODS po čtvrtečním jednání prodloužila lhůtu na své vyjádření k sestavení pravicové rady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma

Článek

Občanští demokraté ve čtvrtek po jednání s TOP 09 ohlásili, že jasné rozhodnutí o pravicové radě padne až v pondělí. Přitom podle předběžných vyjádření mělo konečné rozhodnutí zaznít ze strany ODS již v pátek. Stalo se tak navíc jen pár hodin poté, co Městský soud v Praze odmítl stížnost malých stran na průběh voleb, což nahrálo spíše uzavření velké koalice. [celá zpráva]

Podle informací z TOP 09 je prodlužování způsobeno tím, že lídr pražských občanských demokratů Bohuslav Svoboda nemá dostatek hlasů uvnitř ODS ke schválení koalice s TOP 09. Silná část občanských demokratů totiž usiluje o koalici právě se soc. dem.

„Otevřeli jsme si tímto dveře k dalším možnostem vyjednávání,“ řekl Právu  Laudát s tím, že to neznamená, že by ukončili s ODS vyjednávání. ODS se tak ale prý připravila o exkluzivitu. Podle dřívějších vyjádření má být nabídka vůči ČSSD velmi štědrá.

Jednání s TOP 09 povede Dienstbier ml.

Volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml. je na jednání s TOP 09 připraven. „Myslím, že ČSSD, pokud dostane seriózní nabídku od TOP 09, tak jednat bude,“ řekl ve čtvrtek na dotaz Práva. Připomněl, že v pondělí zastupitelé soc. dem. schválili usnesení, že jsou připraveni jednat jak s ODS, tak s TOP 09.

Dienstbier přitom v pondělí odešel z vyjednávacího týmu oranžových, který debatuje o koalici s ODS. V týmu zaměřeném na TOP 09 však zůstal. A je připraven sehrát aktivní roli. „V jednání se budu snažit, aby bylo korektní,“ uvedl s tím, že důležité také bude prosazení programových priorit.

Zároveň ale Dienstbier upozornil na tendenci v pražské soc. dem. tíhnout k velké koalici s ODS. „Může se stát, že u nás nebude pro nabídku podpora,“ odpověděl na dotaz Práva, zda se neobává velké koalice navzdory vstřícnosti TOP 09 k jednání. Dodal, že o koalici musí rozhodnout klub pražských zastupitelů ČSSD a také vedení pražské organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám