Hlavní obsah

Kárný senát zastavil řízení s Kučerou a zrušil předchozí verdikt

Právo, rav
Praha

Ve čtvrtek kolem poledne zasedl odvolací kárný senát Nejvyššího soudu, který v neveřejném jednání podle důvěryhodného zdroje Práva zprostil místopředsedu tohoto soudu Pavla Kučeru (70) všech obvinění. Zároveň také zastavil celé kárné řízení. Stalo se tak v důsledku jeho rezignace.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera

Článek

Právu to bez dalších podrobností potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. Podle Kučerova obhájce Radka Ondruše museli soudci kvůli tomu, že Kučera podal rezignaci, zastavit odvolací řízení, a navíc zrušit i původní verdikt.

Kučera byl podezřelý, že se pokusil ovlivnit vyšetřování údajné korupční kauzy někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Právě za to jej v září prvoinstanční kárný senát pražského vrchního soudu uznal vinným a zprostil funkce soudce. Jakmile se ale Kučera odvolal, nemohl být funkce soudce zbaven.

V reakci na to využil své pravomoci ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který jej dočasně, konkrétně do skončení kárného řízení, funkce soudce zprostil. Jenže Kučera, který koncem roku půjde do penze, jej převezl. Sám na post rezignoval, čímž si vynutil ukončení kárného řízení i zrušení původního verdiktu. Navíc pak končí platnost Pospíšilova rozhodnutí o dočasném zproštění funkce.

Nyní probíhá tříměsíční lhůta, během níž může Kučera jako soudce nadále pracovat, přičemž už žádné řízení nebude moci rozhodnout, zda Čunkovu kauzu ovlivňoval či ne.

Kauza justiční mafie
Podle tisku se Kučera opakovaně setkal se Zlatuší Andělovou, šéfkou státních zástupců, kteří měli kauzu na starosti, a naznačoval, že by bylo možné vyšetřování zdržet. Na jednom ze setkání údajně pronesl větu: "Nezávislost justice musí jít stranou, když hrozí pád vlády." Kučera ale tvrdí, že nic takového neřekl.Kučera patřil mezi lidi, kteří po bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové požadovali omluvu za to, že je v souvislosti s vyšetřováním Čunkovy kauzy označila za justiční mafii. Krajský soud v Praze zatím jeho požadavek na omluvu dvakrát odmítl.Pražský vrchní soud začátkem září Kučeru zbavil funkce soudce. Uznal ho vinným z ovlivňování vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a exšéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kárnou žalobu na Kučeru podala jeho nadřízená, šéfka NS Iva Brožová. Rozhodnutí je ale nepravomocné, Kučera trvá na své nevinně a proti verdiktu se odvolal.Odvolání má odkladný účinek. Případ připadl kárnému senátu Nejvyššího soudu. Podle Brožové i Kučery by mohl stihnout kauzu projednat ještě před tím, než na konci letošního roku bude muset Kučera kvůli věku v justici skončit. Pokud by se pravomocný rozsudek nestihl vynést, řízení by bylo zastaveno.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám