Hlavní obsah

Přes Karlův most prošel svatý Martin a dovezl sníh z Krkonoš

Praha

Ve čtvrtek v 11 hodin a 11 minut prošel přes Karlův most slavnostní průvod vedený svatým Martinem. V den, který podle kalendáře nese jeho jméno, Martin s sebou na voze přivezl sníh až z Krkonoš. Na mostě zároveň symbolicky po třech letech ukončil stavební práce dosluhující primátor Pavel Bém (ODS) a do stavby umístil dlažební kostku se stříbrnou mincí. Kolaudace stavby se plánuje na pátek.

Do Prahy přijel Martin na bílém koni, přivezl sníh z KrkonošVideo: Novinky

 
Článek

Karlovým mostem prošel průvod vedený svatým Martinem směrem z Malé Strany ke kostelu svatého Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí. Obřad žehnání svatomartinského vína katolickým knězem doprovázela hudba z doby Karla IV.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Svatý Martin na bílém koni zahájil ve čtvrtek v Praze svatomartinské oslavy.

„Je to připomenutí staré doby, vzpomínka na dávné časy. Lidé svatého Martina oslavují jako významnou změnu, která přichází s čerstvým sněhem,“ řekl o svém vnímání svátku Petr Latka, který v průvodu působil jako strážný svatého Martina. V průvodu nechyběly husy, husopasky, římští legionáři a kupodivu také kavalerie americké armády z 19. století.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Průvod provázely i husopasky s hejnem husí.

Ukončení stavebních prací

Most byl ve čtvrtek také po třech letech oprav oficiálně předán k užívání a požehnali mu i přítomní duchovní. Dříve proti způsobu prací protestovali památkáři, městu jako investorovi vedle nekvalitní práce vytýkali, že stavebním úpravám nepředcházel podrobný stavebně historický průzkum, i to, že se některé kameny měly ztratit.

Plzeňští památkáři jako další nestranný subjekt za to Praze dali pokutu 3,25 miliónů korun. Praha nestrannost Plzně zpochybnila a proti verdiktu se odvolala. Odvolání se nyní řeší a nelze vyloučit, že se sankce mohou opakovat.

Bém: Z opravy mostu se stalo politikum

Bém tvrdí, že se z opravy mostu stal politický a ne věcný spor. „Za prvé rekonstrukce je dokončena v adekvátní kvalitě, za druhé most je stavebně technicky izolován. Mohu s klidným svědomím říci, že je zachráněn,“ uvedl Bém a připomněl, že rozhodl o tom, že se most bude rekonstruovat, aniž by se celý zavřel.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dosluhující primátor Pavel Bém vložil na znamení ukončení oprav mostu do dlažby kostku se stříbrnou mincí.

„Myslím si, že bylo správné rozhodnutí rekonstruovat most za provozu, byl stále otevřen návštěvníkům, ale přineslo to své negativum. Každý do toho vlastního stavebně technického a restaurátorského procesu začal mluvit. A samozřejmě Praha a její primátor si to odnesli na svých bedrech a odnesli jsme si toho hodně,“ poznamenal Bém.

Reklama

Výběr článků

Načítám