Hlavní obsah

Zemanovci hýbe válka o peníze

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) si na mimořádném sjezdu, který se koná v sobotu, zvolí nového šéfa, nástupce Miloše Zemana. Expremiér se stane čestným předsedou. Stranou ale hýbou hádky o finance, kdy proti sobě stojí skupiny kolem Miroslava Šloufa a Zdeňka Zbytka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Bude se volit čestný předseda, předseda a místopředsedové. Na čestného předsedu je navržen Miloš Zeman. Na funkci předsedy je zatím jeden návrh. Jde o zlínského předsedu Vratislava Mináře, který měl jeden z nejlepších výsledků ve volbách,“ řekl ve čtvrtek Právu Šlouf, který je delegátem sjezdu za pražskou organizaci.

Zemanovci budou nové vedení volit v sobotu v Top Hotelu Praha, který je tradičním místem jejich důležitých stranických akcí. Rokování podle informací Práva ovlivní spory mezi Šloufem a Zbytkem. V prvé řadě jde o peníze.

Zbytek totiž podle kuloárních informací obviňuje svého vnitrostranického konkurenta z machinací se stranickými financemi. Už v září na Šloufovu adresu uvedl, že intrikaří, rozkládá SPOZ a snaží se uzurpovat absolutní moc.

Snaží se dělat audit

Šlouf výtky označuje za absolutní nesmysl. Tvrdí, že se Zbytkem se nehádá, protože spolu nekomunikují. „Dodělává se audit stranických financí. Bohužel nejsou relevantní podklady od jihočeské organizace,“ uvedl Šlouf s tím, že audit bude hotov v nejbližších dnech. Zmínka o jihočeské SPOZ přitom míří na Zbytka, který zde působí v pozici místopředsedy.

Zbytkův rival se také snaží vyvrátit pochybnosti o stranických penězích. „Peníze, které zbyly z volební kampaně pro volby do Sněmovny, jsme podle počtu členů a hlasů rozpočítali na komunální a senátní volby,“ vysvětlil s tím, že šlo zhruba o pět miliónů korun,

SPOZ už podle Šloufa obdržela od státu jako příspěvek za hlasy celkově 23,5 miliónu korun. Další peníze očekává na přelomu roku a poté každých šest měsíců. Podle Šloufa tak nehrozí, že bude strana bez financí na provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám