Hlavní obsah

Největším slídilem v soukromí je policie, dostala anticenu

Praha

Největším slídilem v soukromí lidí je policie. Ve středu získala českou obdobu ceny Big Brother, kterou dostávají instituce, jež porušují právo na soukromí. Cena byla udělena mimo jiné za to, že policie archivuje fotografie řidičů z kamerových systémů.

Článek

Podle organizátorů policie také nadmíru využívá možnost přístupu k citlivým datům z mobilních telefonů občanů.

Anticenu Velkého bratra získala také sociální internetová síť Facebook, dále ministerstvo vnitra ČR a Evropská unie.

Šestý ročník předávání anticen za slídění v soukromí se uskutečnil v pražském kině Oko, kde jej opět uspořádalo sdružení Iuridicum Remedium. Facebook si jednu z cen odnesl i loňský rok. Letos porota ocenila, že "technickým nastavením i klamavou taktikou tlačí uživatele, aby k soukromým údajům ze svých profilů umožnili přístup komukoli".

Ministerstvo vnitra podle Iuridicum Remedium zase bojkotuje přípravu legislativy, která by mohla zlepšit ochranu osobních údajů při využívání kamerových systémů, odposlechů a databází DNA.

Občané proti kamerám

Evropská unie dostala cenu Velkého bratra za financování projektu INDECT, jehož cílem je vývoj systému detekce abnormálního chování. Další "medaile" putovaly k Evropské komisi za dohodu ACTA (Obchodní dohoda proti padělání) a k tvůrcům technologie GPS za potenciál ke zneužití ke sledování automobilů bez vědomí majitele. Cenu za výrok Velkého bratra si odnesl tvůrce Facebooku Mark Zuckerberg za svá slova o tom, že éra soukromí skončila.

Jedinou pozitivní cenu v klání získali občané Víru nad Svratkou na Žďársku spolu s místním obecním zastupitelstvem za to, že se postavili proti kamerovému systému ve své obci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám