Hlavní obsah

ČSSD podepsala v Brně koalici s ODS

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Žádné úsměvy do kamer ani blýskání fotoaparátů. V tichosti a utajení byla ve středu odpoledne v Brně podepsána koaliční smlouva mezi vítězem voleb v moravské metropoli ČSSD a druhou ODS. Primátorem se tak znovu stane Roman Onderka (ČSSD), jeho prvním náměstkem bude lídr ODS Robert Kotzian. Nové vedení Brna zvolí zastupitelé na svém ustanovujícím zasedání.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Roman Onderka bude znovu brněnským primátorem

Článek

Přestože od vyhlášení záměru společné koalice do podpisu smlouvy uplynul jen týden, samotný záměr koalice ČSSD s ODS se rodil velmi těžce. Onderka, ač vítěz voleb, se totiž dostal do pozice, kdy všechny trumfy v ruce držela ve volbách o deset procent druhá ODS. Ta totiž mohla sestavit i pravostředovou koalice s TOP 09 a lidovci, kteří už před volbami dali najevo, že preferují pravicové partnery.

Před trojkoalicí, která by v 55 členném zastupitelstvu měla jen těsnou většinu, dali zastupitelé ODS nakonec přednost velké koalici s ČSSD, která bude vládnout pohodlnou většinou 33 hlasů.

Zástupci TOP 09 i lidovců, na které nakonec zbyla jen opoziční role, se už nechali slyšet, že velkou koalici považují na zradu na brněnských voličích. Spolupráce dvou největších stran nebyla po chuti vedení ODS, ani brněnskému lídrovi Kotzianovi. I on ale musel nakonec ustoupit a nepohrdl funkcí prvního náměstka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám