Hlavní obsah

Snaha zrušit odměny politikům je krok správným směrem, míní Nečas

Právo, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za krok správným směrem, který však potřebuje ještě propracovat, označil ve středu premiér Petr Nečas (ODS) návrh z dílny poslanců ČSSD o změně zákona o střetu zájmů. Novela počítá se zrušením štědrých odměn pro politiky v dozorčích radách firem zřizovaných kraji, městy a obcemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Úmysl jde správným směrem, ale legislativní provedení je nevyhovující. Bude se o něm jednat na půdě Sněmovny, je příliš paušálně formulovaný. Musí se vyjasnit, aby nebylo příliš rozdílné zacházení se zastupiteli na obecní a krajské úrovni na straně jedné a poslanci a senátory na straně druhé,“ řekl Nečas na tiskové konferenci po zasedání vlády s tím, že kabinet k němu zaujal neutrální stanovisko.

Jeden z předkladatelů novely zákona o střetu zájmů, poslanec ČSSD Stanislav Křeček, ve středu uvedl, že souhlasí s vládou v některých výhradách. Uvítal přístup kabinetu, kdy se postavil k předloze neutrálně.

Je dobře, že vláda návrh a priori nezamítla

„Vítáme rozhodnutí vlády,“ sdělil Křeček na tiskové konferenci ČSSD v Lidovém domě. Označil to za velký pokrok v situaci, kdy má vláda tendenci návrhy opozice zamítat. Křeček také prohlásil, že nezpochybňuje odměny a jejich výši pro členy dozorčích rad, pokud ale půjde o odborníky. Upozornil na to, že ručí za své kroky majetkem. V této souvislosti odmítl, aby bylo ručení majetkem zrušeno u těch členů dozorčích rad, kteří nebudou pobírat odměny. Pak by totiž podle Křečka tyto orgány ztratily smysl.

V současné době poslanci a senátoři nesmějí pobírat za účast v polostátních podnicích žádnou odměnu, v komunálních firmách však mají politici dosud dveře otevřené.

Například za tříleté působení v Pražské energetice dostal předseda pražské soc. dem. Petr Hulinský odměnu přes 12 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám